Ki nem találná, hol adóztatják a legjobban a szegényeket

Az OECD legmagasabb adóterhét kell elviselniük a rosszabbul kereső magyaroknak. A szervezet összegzéséből kiderül: azoknak, akik az átlagbér kétharmadát keresik, összesen 48,2 százalékos az adóterhük. Ez a munkabér adójának, valamint a társadalombiztosítási hozzájárulásoknak az együttes aránya a fizetéshez képest - összegez a hvg.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. április 12. szerda, 13:12
Fotó: Napi.hu

Mivel egykulcsos a magyar adó, pontosan ugyanezzel a 48,2 százalékos értékkel kell számolni minden más jövedelmi kategóriában is - kalkulál a portál. Azoknál, akik pontosan az átlagbért keresik, ez az OECD harmadik legnagyobb adóterhének számít (Belgium, valamint Németország került elénk a listán). Azoknál pedig, akik az átlagbér 167 százalékát kapják meg, már csak a nyolcadik legmagasabbnak számít a magyar adóteher, vagyis valóban a gazdagabbak járnak jól az adórendszerünkkel.

A szervezet friss tanulmányának adataiból egyértelműen kiderül az adatokból, mennyivel jobb a helyzetük azoknak is, akiknek gyerekük van. Ha például az egyedülálló, két gyereket nevelő, az átlagbér 67 százalékát kereső emberek adóterhét nézzük, a magyar adat máris csak 25 százalékos, ami az OECD 10. legmagasabbja.

Jól mutatja a családtámogatás helyzetét az is, hogy ha egy párt veszünk, akik közül az egyik az átlagbért keresi, a másikuk pedig annak harmadát, akkor a legmagasabb adóteherrel kell számolniuk, míg ha van két gyerekük, akkor máris csak a hetedik legnagyobbal.

HOZZÁSZÓLÁSOK