Ki nem találná, ki kasználhat óriásit a forintosításon

Akár 150 milliárd forintos nyereséget realizálhat a devizahitelek forintosításán a Magyar Nemzeti Bank – hívja fel a figyelmet az Együtt-PM szakpolitikusa. Pápa Levente szerint a pénzt nem szabadna az MNB-nél hagyni, hanem azt az államadósság csökkentésre kellene fordítani.
Napi.hu, 2014. november 11. kedd, 10:07

A devizahitelek forintra váltásához szükséges devizát az MNB biztosítja a bankoknak, az előzetes hírek szerint a jegybanki tartalékból elvont összeg elérheti 9-10 milliárd eurót. A korábbi devizapiaci szakértő, az Együtt-PM jelenlegi gazdaságpolitikusa szerint ekkora összeget a bankok a piacon csak úgy tudnának megvenni, hogy közben összeomlik a forint árfolyama - olvasható Pápa Levente blogbejegyzésében.

Szükséges-e a forintosítás?

Ha nincs olyan állandó specifikus tényező, ami gyengíti a forintot, akkor nem szükséges. Az előző évek rossz gazdaságpolitikája és az újból és újból kitörő globális (és európai) válság időről-időre gyengítette a forintot, de olyankor mindig volt egy balanszírozó szereplő Magyarországon: a jegybank. Pápa szerint azonban az MNB föladta forint stabilizálását, akkor amikor az első helyre a jegybanki nyereségtermelést tette, annak érdekében, hogy finanszírozni tudja a jegybanki alapítványok működését. A forint további gyengülése azonban káros lenne a devizahiteleseknek - ezért támogatja a forintosítást.

A forintosítás következményei

A forintosítás úgy fog végbemenni, hogy az MNB egy előre meghatározott árfolyamon odaadja a jegybanki tartalékból az eurót a kereskedelmi bankoknak. Amikor eladja a jegybank a tartalékot, akkor minden euró után kap 308,97 forintot a kereskedelmi bankoktól. De neki ennek a megvétele még jóval olcsóbb volt, hiszen több évvel ezelőtt vette meg az eurót.

A jegybank folyamatosan vezeti az un. devizatartalék bekerülési értéket, ami kifejezi, hogy a teljes devizatartalék átlagosan hány forintért lett megvéve. Ezt az adatot folyamatosan csak a jegybank ismeri, de ma ennek értéke olyan 292 forint körül lehet (azt lehet tudni, hogy félévkor 288.95 forint volt), és év végén elérheti 293-294 forintot. Amikor a jegybank elad egy eurót a forintosítás miatt, akkor kb. 15 forint nyereség keletkezik rajta, hiszen 308.97-en adja el és kb. 294 forinton vette. Ekkor, ha 10 milliárd euró felhasználásáról van szó, akkor a jegybanknál 150 milliárd forint egyszeri nyereség keletkezik a forintosítás miatt. Várhatóan 2015-ben fogják a forintosítást kivitelezni, persze, az idei profit már megvan a jegybankban, ez majd inkább jövőre kell.

Csökkentsék az államadósságot!

"A jelenlegi feltételek mellett a forintosításnál keletkező kb. 150 milliárdos haszon közpénz, az nem a jegybanké! Követeljük, hogy azt a jegybank fizesse be a Kincstárba, és a kormány fordítsa államadósság-csökkentésre. Így a köz pénze a köz tartozását csökkenti, ez a legtisztességesebb felhasználási módja ennek az összegnek. Ezzel a GDP arányos államadósság 0,5 százalékkal csökkenthető lenne. Amúgy sem sikeres az adósságcsökkentő politika, minden év végén csak trükközéssel sikerül 2 napra alacsonyabb adósságot kimutatni. Ez legalább egy egyszeri csökkenéshez vezetne. Ha erre nem hajlandó a rezsim, akkor viszont legalább a devizahiteleseket segítsék meg ezzel az összeggel! Inkább a devizahiteleseket segítse a kormány, mint Matolcsy újabb lázálmainak a megvalósulását! Ebben az esetben ne a fenti 308,97-es árfolyamon adják oda az euró összeget a bankoknak (és végső soron a devizaadósoknak, mert a bankok ugyanennyin számolnak el velük), hanem bekerülési árfolyamon! Ez év végén kb. 293-294 forint lesz. Ezzel a húzással 150 milliárd forinttal lehetne csökkenteni a devizaadósok tartozását!" - olvasható a politikus blogbejegyzésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2014.11.11 23:00

@Bow-11Mano:
Gyorsan ki fog derülni volt-e deviza a hitel mögött ugyanis ha nem, akkor kb 9mrd EUR-t akarnak majd a bankok HUF-ra váltani 1-2 éven belül, hogy az MNB-nek kifizethessék a tőle kapott deviza ellenértékét.

Ha volt deviza a hitel mögött, akkor ez ebben a formában elmarad. Annyi forinterősítő hatás itt is jelentkezik, hogy az átváltott devizahitelek után a jövében már nem kell a bankoknak CHF-et váltani HUF-ért, havi kb 50mrd Ft értékben, ez nyilván hosszabb időszakra elnyújtva, amíg a hitelek zöme ki nem fut.

Nem tudom a két összeg milyen árfolyamhatással járna a forintra nézve, aki járatos devizakereskedésben az talán tud saccolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.11.11 22:30

@Bow-11Mano:
Csak azért emlegetem Bajnait mert ez az okostojás az ő köréhez tartozott. Ha az MNB nyer valamit a deviza átváltáson, az nem jelent mást mint hogy az adófizetők nyertek. Miért adnánk oda a devizásoknak, a legtöbbünk nem adósodott el devizában. Okostojás barátunknak hinnék is ha egyszer is felemelte volna a szavát a lakosság devizában történő eladósodása ellen és megoldást keres a problémára. Nem tette, tehát Levente inkább maradjon csöndben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bow-11Mano, 2014.11.11 21:43

Nem tudom, hogy miért kell Bajnait emlegetni. Tudomásom szerint az első Orbán kormány vezette be, illetve engedélyezte a deviza alapú hitelezést. Amit a bankok műveltek az gyalázat volt az MNB-vel az élen. Hol a bizonyíték, hogy valóban volt deviza a hitel mögött, mert azt az adós nem kapta kézhez. Az a deviza csak papíron létezett.Tudom, hogy akik - mert megtehették - nem vettek fel olcsó kamatra deviza alapú hitelt, azok dühösek. Nincs igazuk. Az emberek így tudtak lakáshoz vagy autóhoz jutni. Egyik sem luxus. Nem tisztességtelen szándék, vagy felelőtlenség vezette őket. Könnyű olyanoknak pálcát törni az adósok felett, akik jövedelmükből, vagy a szüleik, nagyszüleik támogatásából megalapozhatták az életüket és nem szorultak hitelre, most pedig szidják a szerencsétlen adósokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.11.11 16:04

Pápa Levente? Jobb lenne a hallgatna, a devizahitelek dolgában nem makulátlan a fiú, az ötletelésével menjen a ........, Bajnai már várja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.11.11 15:17

Most már ideje tiszta vizet önteni a pohárba. A MNB döntötte be a devizahiteleseket és pont az MNB kaszálja megint a legnagyobbat.

A modern Magyarország alvilága pont az MNB mögött ül, innen ered minden. Azt gondolom ideje lesz már hogy napvilágra kerüljenek azok a dokumentumok, amelyek ezeket bizonyítják és alátámasztják. Magyarországot az idegen kézben levő MNB döntötte be, a kereskedelmi bankok asszisztáltak ehhez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html