Ki nem találná, ki lesz az új stratégiai partnere Magyarországnak

Magyarország és Azerbajdzsán stratégiai partnerségi megállapodást szándékozik kötni, az erről szóló tárgyalások már a jövő héten megkezdődnek - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bakuban tett látogatása során.
MTI-Eco, 2014. november 3. hétfő, 15:13

"Azerbajdzsán, mint a (kaukázusi) régió leggyorsabban fejlődő és legerősebb gazdasággal rendelkező országa, növelni kívánja a kereskedelmi és befektetési kapcsolatait Magyarországgal. Ez Magyarország érdeke is, ezért abban állapodtunk meg, hogy megkezdjük a stratégiai partnerségről szóló tárgyalásokat" - mondta Szijjártó telefonon az MTI-nek, emlékeztetve arra, hogy több uniós tagállam is kötött hasonló megállapodást Azerbajdzsánnal.

A külgazdasági és külügyminiszter az azeri fővárosban hétfőn találkozott Ilham Aliyev azeri államfővel, Elmar Mammadyarov külügyminiszterrel, Abid Sharifov miniszterelnök-helyettessel, Sahdar Movsumovval, az Azeri Állami Olajalap elnökével, valamint Shahin Mustafayev gazdaságfejlesztési és Abulfaz Garayev kulturális és turisztikai miniszterrel is.

A magyar diplomácia vezetője azt mondta, a stratégiai partnerségi tárgyalások hivatalosan jövő kedden, a munkalátogatáson Budapestre érkező Ilham Aliyev és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozójával veszik majd kezdetüket.

Ezzel összhangban a jövő héten a két ország négy egyezményt ír majd alá: egy légi közlekedési okmányt, amelynek nyomán a WizzAir márciusban újraindítja Baku-Budapest járatát; egy felsőoktatási együttműködésről szóló megállapodást, amelynek keretében 200 azeri ösztöndíjas hallgatót fogad majd Magyarország; illetve egy sport- és ifjúsági, valamint egy turisztikai egyezményt is.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az azeri gazdaság az elmúlt tíz évben megnyolcszorozta teljesítményét, és az országba irányuló magyar export tavaly 38, az idei év első nyolc hónapjában pedig 18 százalékkal nőtt. A miniszter látogatása során arról állapodott meg, hogy a mezőgazdasági - azon belül az élőállat-szállítási -, a vízügy, építőipari és gyógyszeripari szegmensben erősíti az együttműködést a két ország. Hogy ennek a pénzügyi fedezete is biztosított legyen, a magyar Eximbank tárgyalásokat kezdett "a legerősebb azeri pénzintézettel", a PASHA bankkal egy közös befektetési alap létrehozásáról - tette hozzá.

Magyarországnak az az érdeke, hogy a régió leggyorsabban fejlődő gazdaságával a lehető legszorosabbra fűzze a gazdasági együttműködést - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter azt is aláhúzta, hogy az Európai Uniónak is elemi érdeke az Azerbajdzsánnal való szoros együttműködés, miután az ukrajnai helyzet világosan megmutatta, hogy a keleti partnerségi program sikerére szüksége van Európának. "Ehhez arra volna szükség - és ebben is egyetértettünk mind Aliyev elnök úrral, mind a külügyminiszterrel -, hogy a 2011-es magyar javaslatnak megfelelően az Európai Unió országspecifikus programokat kínáljon a keleti partnerség programban részt vevő országok számára" - fogalmazott.

Azt is hozzátette, hogy Azerbajdzsán a jövőben az európai energiabiztonság egyik fő pillére lehet, miután a közelmúltban új földgáz-lelőhelyeket tártak fel ott.

A geopolitikai kérdésekkel kapcsolatban megerősítette a két ország, hogy "a határok erőszakos megváltoztatása a nemzetközi jognak egy olyan megsértése, amelyet semmiképpen sem tolerálhatunk és nem fogadhatunk el" - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter a 2012-es azeri kiadatási üggyel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, hogy "mi a nemzetközi jogi kérdéseket, valamint a kétoldalú gazdasági együttműködés kérdéseit mindig teljesen külön kezeljük egymástól, így ez most nem került szóba".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tsz-elnok, 2014.11.04 01:22

Nagy harsonaszoval unnepeltek itt a fideSSnyikek nyalasszaju Szijjarto Petike Azerbajgyan baltapiacanak megnyitasat. Ahhoz viszont hohgy orbania sok baltat tudjon eladni fontos hogy legyen eleg eladhato balta VERSENYKEPES piaci aron. Amikor oktoberben ott voltam vettem egyet 6 ezer forintert, ami kb 25 dollarnak felel meg. Az USA-ban egy ilyen sokkal nagyobb balta "fiberglass" nyellel csak 13 dollarba kerul. Tehat a magyar balta arban nem versenykepes. Igy van az igen sok termekkel. Ahhoz, hogy ezek versenykepesek legyenek kell hogy a forint tovabbi 100%-al leertekelodjon, a mai 247 ft-os dollarrol 450-500 ft-os dollarra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.11.03 23:59

@isabella:
Pontosan ezért idegenek nekem a badgánok, maradjanak ott ahol vannak, primitív nemzet, ostoba törzsi szokásokkal.
Azért az európai életforma vonzó, de nem hallottam róla, hogy Azerbadgán partjait elérte volna egyetlen illegálisan bevándorló hajója. Bezzeg Európa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2014.11.03 22:35

@isabella: Aham. A kettő között annyi a különbség, hogy Bolíviában a hatalom ölte meg a fiúkat - és nem ők öltek meg valakit. Ráadásul még hivatalos ítélet sincs - tudomásom szerint. Így nem könnyű egy - ráadásul enyhén diktatórikus - országgal kapcsolatban bármit tenni...

Szóval ne keverjük a kettőt, mert közük nincs egymáshoz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2014.11.03 21:51

@Abbe: ..Budapest romkocsmái sehol sem tartanának az angolok nélkül, annyi bizonyos. Germanus Gyula Bengáli tűz című regénye után, most erre mit lehet válaszolni? Aki még nem olvasta, mindenkinek ajánlanám ezt a könyvet, és az Andy Vajna is megfilmesíthetné. Ha ő lennék, ebből a regényből csináltam volna az első filmet Magyarországon, világsiker lenne itthon is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2014.11.03 21:42

@Tibi27: ...ezeket a magyar gyerekeket is előre kitervelt módon megölték Bolíviában. Mégsem tesz a magyar állam semmit értük. Igen, ez az Azerbajdzsáni ügy nagyon furcsa, egy baltás gyilkos hirtelen nagyon fontos ember lett, fontosabb mindenkinél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html