Ki nem találná, kik buktak a rezsicsökkentéssel!

A rezsicsökkentés a társadalom felső tizedében csökkentette a kiadásokat, az alsó jövedelemkategóriákban nőttek a megélhetés költségei - olvasható a GKI elemzésében.
Napi.hu, 2013. november 21. csütörtök, 09:57
Fotó: Napi.hu

A kormányzati retorika szerint a rezsicsökkentés révén jelentős többletjövedelmek keletkeznek a lakosságnál, s ez a kiskereskedelmi forgalomban fog megjelenni. A GKI Gazdaságkutató Zrt. megvizsgálta, hogy idén az első tíz hónapban mire mennyit költött a lakosság, hogy a rezsiharc aktuális állásáról is képet kaphassunk.

A KSH közölte az első tíz hónapra szóló árindexeket, illetve a fogyasztás megfelelő súlyait fő fogyasztási csoportonként. Ezek alapján megítélhető, hogy a különböző termékek árváltozásai miatt összességében mennyivel kellett többet fizetnünk az egyes javakért, illetve, hogy hol sikerült spórolnunk a kiadásainkon. A kormányzati intézkedések egy oldalról csökkentették a háztartások költéseit (energiaköltségek egy része, kommunális szolgáltatások), más oldalról viszont erőteljesen növelték azokat (e-útdíj tovagyűrűző hatása, tranzakciós adók miatt megdrágult pénzügyi szolgáltatások, drágább telefon és tv-szolgáltatás, cigaretta és alkohol).

Nem mellesleg a társadalmi csoportok eltérő kiadási szerkezete miatt a rezsiköltségcsökkentés közel harmada a lakosság 10 százalékánál landolt, míg az emelkedő árú élelmiszerek, gyógyszerek és élvezeti cikkek miatti többletkiadás a kevésbé tehetős rétegeket (a lakosság 80 százaléka) jobban sújtja. Emiatt az összkép nem kedvező: a magasabb jövedelmű és emiatt magasabb "rezsivel" (nagyobb ingatlan, több berendezés, nagyobb vízfogyasztás, több hulladék) rendelkező rétegek élvezik a "harc" gyümölcseit, míg a túlnyomó többség számára a végeredmény negatív.

 Összességében az év első tíz hónapjában a lakosság a GKI számításai szerint az infláció miatt 283 milliárd forinttal többet költött, mint tavaly. Ezen belül a háztartási energiára 107, kommunális szolgáltatásokra 33 milliárd forinttal kisebb összeget. Szintén kevesebbet kellett fizetni (20 milliárd forinttal) a ruházkodási és a tartós javakra (tv, telefon, használt gépkocsi stb.), valamint az üzemanyagokra (-17 milliárd forint).

Ugyanakkor élelmiszerre (+114 milliárd forint), közlekedésre (üzemanyag nélkül) (+43milliárd forint), oktatásra (+11 milliárd forint) többet kellett kiadni.

A kormányzati intézkedések (adóemelések) fő csapásirányába eső termékeknél a drágulás különösen szembeszökő: szeszesitalokra és dohány termékekre 142,5 milliárd forinttal, gyógyszerre, gyógyárura 17 milliárd forinttal, testápolásra, egészségügyi szolgáltatásokra 11,5 milliárd forinttal, hírközlésre 16 milliárd forinttal, pénzügyi szolgáltatásokra 130 milliárd forinttal többet kell idén költeni ugyanannyi áruért és szolgáltatásért, mint tavaly. Jól látható, hogy csak ezek a többletkiadások is nagyobbak, mint a megtakarítás a rezsifronton. S még csak most kezd begyűrűzni az árakba az e-útdíj (a termékek széles körében) és a biztosítási adó (a kötelező gépjármű felelősség biztosítás árában) - írja a GKI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2013.11.21 17:18

@Blama: Milyen viszonyítási alapról beszél? Megint nem olvasta el a népszabit amit belinkeltem, mi?
Na akkor belőle egy szösszenet:
"2013. január?szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 227 500 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 238 100, míg a közszférában ? a nem közfoglalkoztatás keretében ? foglalkoztatottak 223 000 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 77 100 forint volt. "

Nincs itt semmilyen viszonyítási alap, ezek számok! Érti? Nem...

Melos azért keres kevesebbet, mivel többet kell dolgoznia ugyanazért a bérét és elbukta a pótlékait.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2013.11.21 17:12

@melos: "A tavalyi meg az idei számla között minden ugyanaz, kivéve a lakásfűtés hődíja nevű sor, amit tippre hasraütésre ad meg a távhő be van írva innen nézve találomra egy összeg tavalyra 3,230, idénre 5,113 GJ, és emiatt 10%-al nőtt a számla. Melegvíz fogyasztás köbméterre azonos. Ennél az adatnál nincs légköbméterfüggőség, GJ/HUF van, csak annyi GJ-t írnak, amennyit nem szégyellnek."

A társasháznak van a hőközpontban egy hőmennyiségmérője (ennek lenni kell, különben hogyan tudna GJ számlázni), amennyit mér a mérő azt lehet szétosztani lm3 alapján (általában így szokták, legalább is Bp-en) a lakások között. Nem értem miért van ekkora különbség, szerintem járj utána a közös képviselőnél!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.21 17:09

@Borisz1106: Tudjuk, még egy olyan tiszta, jólelkű, alkalmazottaival együtt lélegző, az állami előírásoknak mindenben eleget tevő vállalkozó nincs, mint maga.

Onnan tudjuk, hogy maga mondja.

A bérnövekedésről melos case study-ja nem mondott magának semmit?

Nem figyel, nem érdekli?

Kérdésére: igen, a KSH hazudik. Folyamatosan és előre megfontolt szándékkal. Megismétlem: a viszonyítási, kiindulás alap megválasztása alapvető. Lásd: melos esete.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2013.11.21 17:05

@zappara: Visszaesett a fogyasztás? Mikor? Szeptemberben? (Arról még csak előzetes adatok vannak) Inkább stagnálásról írtak.
A statisztikában ez még nem látszik!
http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_okfa001a.html
A 3,5% maginfláció is a bérnövekedés alatt van!
A lakosság vagy kölcsönt törleszt vagy megtakarít (más nem nagyon képzelhető el).

A bérnövekedés cáfolására nem tudok mit mondani... Ezek szerint hazudik a KSH?

A KSH az általam és a hozzám hasonló 5 fő fölött foglakoztatott vállalkozások adataiból dolgozik. Én nem csalok a munkavállalóim havi bérének leadásakor (mi érdekem fűződne hozzá?).
Egyébként mióta csal a KSH szerinted? Én 2010. előtt is korrektül szolgáltattam az adatokat! :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2013.11.21 16:09

@Borisz1106: " Vagy majd fog és te már a sötét jövőt látod? " Azok a szállítmányozók akik az e őrület előtt kötötték meg szerződéseiket vagy tudtak módosítani rajta,vagy nem.
A jövő évi szerződések majd megemelik a fuvarköltségeket ebben biztos lehetsz!A kicsi cégek azonnal reagáltak.
Minap írtam, hogy ismerősöm megkért, intézzek neki 5 köbméter tüzifát.
A vállalkozó feltüntette a fa árát, a fuvardíjat, és az útadót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html