Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Július végén 339 ezer álláskereső szerepelt az NFSZ adatbázisában, ami havi alapon 6,4, éves alapon pedig 15,6 százalékos csökkenésnek felel meg. Eddig év/év alapon szinte mindig a közmunkások számának változása hozta a csökkenést és ez valószínűleg nem változott most sem. A KSH adatai szerint tavaly augusztusban 195 ezren dolgoztak ebben a formában, míg az idei legfrissebb adatok júliusiak, akkor pedig már folyamatosan emelkedő trend mellett már közel 203 ezren dolgoztak közmunkásként.

Az álláskeresők számát más kontextusba helyezve elmondhatjuk, hogy augusztusban 2002 óta nem volt ilyen alacsony az álláskeresők száma. Nem jó hír ugyanakkor, hogy az munkanélküliek mintegy harmada több mint 12 hónapja keres állást. Sokat mondó az is, hogy az álláskereső diplomások száma nem éri el a 21 ezret, miközben a szakképzetlen, azaz a legfeljebb 8 általánost és a gimnáziumot végzettek száma meghaladja a 173 ezret (51 százalék az összes álláskeresőn belül).

Ide kapcsolódik, hogy a csak általános iskolát végzettek száma 137,4 ezer volt, azaz az összes munkakereső 40,5 százalékát ők jelentik. Középfokú iskolai végzettséggel 180,6 ezer fő (52,6 százalék) rendelkezett, az ő 30 százalékuk szakiskolát vagy szakközépiskolát, 45,6 százalékuk szakmunkásképzőt, 4,5 százalékuk technikumot, 19,8 százalékuk pedig gimnáziumot végzett.

Az ország kettészakadása sajnos ezen adatokban is jól látszik: csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint kétszer annyi regisztrált álláskereső van (41155), mint az egész nyugat-dunántúli régióban (18039). A toplistát így simán vezeti BAZ megye, amit - ha a fővárost (32556) nem számoljuk - Szabolcs-Szatmár-Bereg (30630) és Hajdú-Bihar (29871) követ. A lista másik végén már van egy kisebb meglepetés: a szokásos első Győr-Moson-Sopron megye (4709) a második helyre szorult, mivel Vas megyében ugyanis 53 fővel kevesebb álláskeresőt talált az NFSZ.

Rossz hír, hogy az álláskeresők több mint fele, egészen pontosan 50,7 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Összesen egyébként 167,2 ezer fő volt jogosult valamilyen pénzbeli ellátásra, akiknek a 31,5 százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek pedig szociális jellegű támogatásban részesültek.

Van még állás

Augusztus során összesen 50,1 ezer új üres álláshelyet jelentettek be a cégek országszerte az NFSZ felé. Rossz hír, hogy ezek többségéhez, 65,6 százalékához, avagy 32,9 ezer munkahelyhez kértek valamilyen támogatást. Mindez egyébként azt is jelenti, hogy augusztusban összességében 144,1 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 70,3 ezer maradt üres, betöltetlen.

Nem meglepő módon a legnagyobb támogatott munkaerőigény-kínálattal (ezek többsége közmunkát jelent egyébként) Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye rendelkezett, míg a legnagyobb (több mint 2 ezer fős) nem támogatott munkaerő-kereslettel Budapest, de Pest, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében is ezer fő feletti támogatás nélküli álláshely bővülés történt. A hónapban a nem támogatott állások elsősorban az egyszerű ipari, a mechanikaigép-összeszerelő, egyszerű szolgáltatási és szállítási, bolti eladó, valamint konyhai kisegítő munkahelyeket fedték le.

A hónap végén egyébként a legtöbb betöltetlen állás Közép-Magyarországon volt, egészen pontosan 22333. A következő szereplő az Észak-Alföld volt 14714-el, míg a legkevesebb szabad munkahelyet a Dél-Dunántúlon (3633) találta a hatóság. A megyék és Budapest sorrendjét egyértelműen a főváros nyerte, ahol 15878 betöltetlen állás volt, de sok cég nem talált megfelelő munkaerőt Pest (6455) és Hajdú-Bihar (6105) megyében sem. Ugyanakkor Tolna megyében már kifejezetten jó a helyzet, itt csak 501 üres állás volt, de nem panaszkodhatnak a Somogy (1151) és a Veszprém (1392) megyei cégek sem.