Ki nem találná, milyen ajándékot ad a kormány az egyházi iskoláknak!

A kormány úgy döntött, hogy 54 milliárd forintot kapnak az egyházi oktatási intézmények az év végén.
MTI, 2016. december 18. vasárnap, 11:04
Fotó: Napi.hu

A költségvetés év végi technikai zárásával a kormány döntése nyomán 54 milliárd forint többletforrást kapnak az egyházi oktatási intézmények szerte az országban - jelentette be Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón. 60-70 településen több mint 120 intézmény újulhat meg az óvodáktól a középiskolákig.

Az egyházi jelenlét a köznevelésben ma Magyarországon 14 százalék, míg a magukat valamelyik egyházhoz tartozónak valló emberek aránya 55 százalék, vagyis az egyházi intézményekre óriási szükség van, ezt bizonyítja a hatalmas túljelentkezés is az ilyen intézmények esetében - mondta Soltész Miklós.

A mostani döntés eredményeként megújulhat több régi, nagy múlttal rendelkező intézmény is az ország számos pontján. Többnyire azok az intézmények juthatnak most támogatáshoz, amelyek az elmúlt években nem kaptak EU-forrást - tette hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: az előző évek döntéseinek következtében az elmúlt öt évben az oktatásra fordított összegek folyamatosan nőttek, "2012 és 2017 között 1350 milliárdról 2000 milliárd forint fölé nőtt az oktatásra fordított állami kiadásoknak a mértéke". A magyar gazdaság erősödésének az oktatás is az egyik haszonélvezője - véli Rétvári.

A korábbi, oktatást érintő döntésekre emlékeztetve kitért rá: a pedagógusok bére évről évre nő, hogy egy jó pedagógusnak ne kelljen az alacsony fizetés miatt elhagynia a pályát. Emellett béremelés várható a pedagógusok munkáját segítőknél is.

A dologi kiadások tekintetében is jelentős többlettel számolhatnak az iskolák, valamint az ingyenes tankönyvellátás rendszerének köszönhetően ma már a diákok 67 százaléka jut ingyenesen tankönyvhöz - sorolta Rétvári Bence.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2016.12.18 14:10

Szép is ez.

A következő kormányra vár a jelenlegi közoktatási rendszer teljes lebontása és egyenlőséget, tisztes és megfelelő alapellátást biztosító, egyházmentesített újjáalakítása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html