A Brexitról, az európai terrorcselekményekről, az olimpiáról, de még az aratási eredményekről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a parlament évadindító ülésén. Ezután rögtön ráfordult kétéves kormányzásának értékelésére: az ország pénzügyeit rendbe tették, az IMF-et hazavitték és soha nem látott mértékben támogatták a családokat - fogalmazott a miniszterelnök, aki nem meglepő módon roppan elégedett volt kormánya teljesítményével, példaként említette, hogy egyre több magyar engedheti meg magának, hogy elmenjen nyaralni. Orbán szerint sokat dolgoztak, az ország jó pályán van és "végre van jövőnk" , "ismét egy nemzet vagyunk".

Ezt követően már azonban a októberi népszavazásra koncentrált Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Európa forrong, az élet részévé vált a terror - zömmel a "népvándorlás miatt". A miniszterelnök szerint a brüsszeli naivitás miatt recseg "Európa politikai ácsolata". Brüsszel ködként éli meg a hiú reményt, hogy a dolgok visszazökkennek korábbi kedvező állapotába. Ezzel szemben a magyar kormány szerint "az Európai Uniónak fel kell ébrednie, (...) "vissza kell térni a nemzetek Európája koncepcióhoz."

Brüsszel civilizációs katasztrófát fog okozni a "népvándorláshoz" mutatott viszonya miatt - mondta. Orbán szerint ha így folytatódik az európai politika, "szép lassan egyre több lesz a muszlim, és Európára nem fogunk ráismerni".

A miniszterelnök az évadnyitó beszédében egyetlen szót sem ejtett a kormány terveiről.