A testület a következő évek tudatosabb, átgondoltabb versenyképesség-javításának a megvalósulását teszi lehetővé - mondta Varga Mihály. A testület a tudományos élet, az üzleti szféra, a kutató világ elemzőiből állna, kiegészülve az állami szféra munkatársaival.

A KSH pénteken publikált adataiból a miniszter kiemelte: a korrigált adatok szerint a GDP 2015-ben a korábban jelzett 2,9 százaléknál gyorsabban, 3,1 százalékkal nőtt, 2014-ben pedig 4 százalékos volt 3,7 százalék helyett. Magyarország egyre közelebb kerül az ideális egyensúlyi állapothoz, amelyben az államháztartás hiány nélkül működik és minimálisan sem növeli az államadósságot.

A gazdaság jó pályán halad, ezt a fiskális egyensúlyt meg kell őrizni, amihez a konzervatív pénzügypolitika folytatása szükséges - tette hozzá a tárcavezető.

A versenyképességi rangsorokról azt mondta: a svájci IMD versenyképességi rangsorában Magyarország két helyet lépett előre, a Világgazdasági Fóruméban (World Economic Forum - WEF) azonban 6 helyet rontott. Mindez azonban önmagában még semmit nem jelent, az ország relatív pozíciójával a magyar kormány sem elégedett - fogalmazott Varga.

A hitelintézetek után most a kutatóintézeteken a sor, hogy az elmúlt években elért eredményeket reálisan tudják felmérni. Meg kell nézni a mintanagyságot, a vizsgált elemek számát. Példaként említette, hogy az IMD 340 gazdasági elemet vizsgál a versenyképesség megállapításához. Minden egyes felmérés szerint Magyarország jelentősen javított makrogazdasági pozícióján, az adósság kezelésében, a hiánycsökkentésben, vagy a növekedés tartósságában - sorolta a miniszter.