"Magyarország biztonságos ország. Ezt keresik az orosz turisták, ezért nem utaznak Egyiptomba és más desztinációkba. Magyarország üdítő kivétel, ami felértékelődött" - mondta Bienerth, aki annak felmérésére érkezett Moszkvába, hogy miként lehetne megfordítani a magyarországi orosz turizmus csökkenését. Felhívta a figyelmet arra, hogy amíg a hazai idegenforgalomban idén 15 százalékkal nőtt a beutazók száma, addig Oroszország viszonylatában 21 százalékos volt a visszaesés.

"Meg kell értenünk a csökkenés okai mellett azt is, hogy a magyar oldalon mit kell tennünk a tendencia megállítása érdekében. Az orosz turisták számára Magyarország a korábban megszokott Budapest, Hévíz és a dunántúli fürdők mellett most új desztinációként ajánlja fel a debreceni turisztikai régiót". Lehetőségként említette meg egyebek között a magyarországi orosz gasztronómiai és borturizmus fejlesztését. "Fel kell mérnünk, hogyan mutassuk be az orosz piac igényei szerint hatékonyabban a turisztikai kínálatot, azt az élményt, amely az orosz turisták különböző csoportjaira vár. Ez egy érett piac, az egész világ itt toporog, hogy a kieső, kevésbé biztonságos célországok helyett kiszakítson egy szeletet az orosz kiutazó tortából".

Bierneth Gusztáv beszámolt róla, hogy a kétoldalú turisztikai munkabizottság ülésén és a moszkvai nemzetközi szakfórumon való részvétel mellett tárgyalt az orosz és a moszkvai idegenforgalmi hivatal vezetőivel, utazásszervezőkkel és olyan nagyvállalat vezetőjével is, amelynél gyakorlat a munkavállalók szervezett külföldi utaztatása. A megbeszélések keretében átadott meghívások eredményeképpen Oleg Szafonov, az orosz Szövetségi Turisztikai Ügynökség vezetője márciusban Magyarországra látogat, Oroszország pedig a 2017-es turisztikai szakkiállítás díszvendége lesz. A magyar küldöttségben a Magyar Turisztikai Ügynökség mellett képviseltette magát a debreceni önkormányzat és turisztikai régió is. Az Otdih szakkiállítás magyar standján jelen volt a Robinson Tours, a hévízi Lotus Therme Hotel & Spa, Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, az 1000 Út és a Vedi Tourgroup.