BUX
39866

Ki szabhat ki helyszíni bírságot? - itt a lista

Sokakban felmerülhet, hogy kik is azok a személyek, akik jogosultak helyszíni bírság kiszabására. A D.A.S. JogSzerviz összeszedte, kik élhetnek ezzel a szankcióval.

Napi.hu, 2016. december 7. szerda, 15:29

A szabálysértési törvény egyértelműen rögzíti, hogy a törvényben meghatározott feltételek esetén a rendőrség bármely szabálysértés miatt szabhat ki helyszíni bírságot.

Sőt, azok miatt a szabálysértések miatt, melyek elzárással is büntethetők - ilyen például az alacsony értékre elkövetett lopás - főszabály szerint csak a rendőrség jogosult ezt a szankciót alkalmazni - írta a portál.

Rajtuk kívül azonban még számos más tisztséget betöltő is jogosult ezt a büntetést alkalmazni. Fontos azonban, hogy ők ezt csak akkor tehetik meg, ha a törvény kifejezetten így rendelkezik és ők azok, akik észlelik a szabálysértés elkövetését. Ilyen körülmények között

a járási hivatal arra felhatalmazott ügyintézője,a Nemzeti Adó- és Vámhivatal meghatározott - adott feladat- és hatáskörrel rendelkező - szerve,a hivatásos katasztrófavédelmi szerv arra felhatalmazott ügyintézője,a közlekedési hatóság ellenőre,a közterület-felügyelő,a természetvédelmi őr, az önkormányzati természetvédelmi őr,az erdészeti hatóság arra felhatalmazott ügyintézője,a halászati őr, vagy éppa mezőőr

is jogosult bírság kiszabására.

További feltételként határozza meg a törvény, hogy a helyszíni bírságot kiszabó személy a közigazgatási szerv alkalmazottja vagy önkormányzati köztisztviselő, közalkalmazott, kormánytisztviselő vagy állami tisztviselő legyen.