Kiábrándultak a bankok az államból - meginoghat a magyar áramellátás?

Idén rég nem látott, közel 1000 megawatt új villamosenergia-termelő kapacitás létesült Magyarországon, azonban a finanszírozási lehetőségek egyre korlátozottabbak az erőműépítők számára. A bankok állami kockázatmentességébe vetett hite megdőlt − hangzott el egy szakmai konferencián.
Major András, 2011. december 11. vasárnap, 08:41
Fotó: Napi.hu

Idén rég nem látott, közel 1000 megawatt új villamosenergia-termelő kapacitás létesült Magyarországon, az új erőművek egy része régebbi, kisebb hatásfokú erőműveket szorít ki a piacról (például a Tisza menti blokkok, régebbi szénalapú erőművek). A kieső kapacitások megnyugtató pótlása azonban ezzel együtt is kérdéses, miután az 1990-es évek előtt épült erőművi portfólió lassan kifut. Az új fejlesztések között ugyan több projekt is előrehaladott állapotban van, a finanszírozási és kiszámíthatósági problémák miatt azonban még nem dördült el a startpisztoly − fogalmazott Vinkovits András, a Budapesti Erőmű Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese az Erőmű-beruházások esélye a forráshiányos gazdasági helyzetben című kerekasztal-beszélgetésen az IIR energiakonferenciáján.

Miközben napjainkban a kereslet ismét a 2006-os szint körül alakul, a befektetési hajlandóság sokat romlott − mondta Katona Zoltán, az E.On Erőművek Kft. ügyvezető igazgatója. Míg a magyar közeg az áramárakban nem, a gázárakban azonban (felfelé) jelentősen eltér például a németországitól, ezenkívül olyan átmeneti nehézségek is jelentkeznek itthon, mint a krízisadó, ami növeli a veszteségeket − értékelte a szakember a hazai helyzetet. (Igaz, az elmúlt pár év kivételével az orosz gáz olcsóbb volt a nyugat-európai forrásokból származó energiahordozónál.) A válság kirobbanása előtt annak lehetősége is felvetődött, hogy a társaság felfüggeszti a gönyűi erőmű építését a költségek megugrása miatt, azonban akkoriban még "sorba kellett állni az erőművi blokkokért", ezért senki sem javasolta a leállást. A gönyűi erőmű úgy épült meg, hogy egy második blokk telepítésére is van lehetőség, a jelenlegi helyzetben azonban nem tűnik reálisnak, hogy a közeljövőben belevágjon a bővítésbe a vállalat − fogalmazott Katona.

A gázüzemű erőművek által előállított villamos energia árának akár 70 százaléka is a gázköltséggel függhet össze. Az erőművek szempontjából üdvös lenne, ha a jövőben a gázárak elszakadnának az olaj árfolyamától, és az előállított termék, azaz az áram árához közelítenének − vélte Briglovics Gábor, az Alpiq Csepel Kft. vezérigazgatója, aki szerint a következő évtized erőművi fejlesztései a régi kapacitások kiváltásáról, helyettesítéséről szólnak majd. Ezzel együtt az ágazat terhei nőhetnek, hiszen 2013-tól várhatóan megszűnik az ingyenes széndioxid-allokáció a villamosenergia-iparban, ez pedig többletköltségek megjelenésével jár majd.

Kiszáradt a piac, a bankok és az anyacégek oldaláról egyaránt - értékelte a finanszírozási helyzetet Katona. A jelek szerint újra elfogyott a bankközi bizalom, és a hitelezési aktivitás 2008-at követően; az is kérdéses, hogy egyáltalán projektet finanszírozzanak-e - fogalmazott Molontay Tamás, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatója. A bank tevékenységében jelentős súlya volt korábban a projektfinanszírozásnak, azon belül is a közműszektort érintő fejlesztéseknek, azonban a bizonytalanság, valamint a szigorodó tőkekövetelmények a banki tőke és hitelezés általános szűkülését okozta. Mindazonáltal hosszú távú szerződések nélkül ma Magyarországon nem lehet finanszírozni, miután a bankoknak az állam kockázatmentességébe vetett hite is megdőlt - fűzte hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2011.12.12 13:21

@Emerico:
Ez mind szép és jó, de ugye nem gondolod komolyan, hogy "itt a pénz, csak meg kell szerezni".
Lesz pár más pályázó is, és mellesleg ezek baromira önrészes pályázatok lesznek, és mivel a megújuló még pályázati pénzzel együtt is drága, hát nem mi leszünk a legjobb finanszírozási képességet felmutatók. Erre is ugyanúgy rányomja a bélyegét az ország nyújtotta beruházói környezet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2011.12.12 08:44

A tegnap befejeződő durbani klíma konferencián megszavazták a 100 milliárd dolláros zöld-klíma alapot. Erre kellene Magyarországnak lecsapnia (mármint igényelni belőle, pályáznia reá) zöld-erőműveket kell építeni (szélerőmű, geothermikus erőművek, miegymás). Itt a pénz, csak meg kell szerezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2011.12.11 16:15

Jólvan, újabb napi gazdaságos cím.
De azért a kedves kormány jobban is átgondolhatta volna mi mellett kardoskodik, amikor tavaly azt mondta, hogy áramexportőr ország leszünk. Egy 2 milliárd eurós beruházást egy mezei befektető nem tud portfolióba rendezni, ezért minden eszközzel azon kéne lennie a kormánynak, hogy minimalizálja egy erőműépítés finanszírozásának kockázatát. Semmi váratlan energetikai adó, félévente változó támogatások, követhetetlen feltételrendszerek!
Különben két forrás marad kockázatcsökkentőnek, egy világbank (ami ilyenre nem fog pénzt adni), és az állam, ami viszont elvileg csökkenteni szeretné az adósságát. Hát akkor most lehet nézni, miből fogjuk pótolni az erőműpark 2/3-át 15 éven belül.
Marad a harmadik lehetőség, importálunk naponta milliárdokért. Persze ettől még a magyar áramellátásnak nem lesz semmi baja, remek dolog az UCTE tagjának lenni. Csak ne lepődjön majd meg senki, ha a költségvetésnek ki kell segítenie az áramszolgáltatókat és az MVM-et!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2011.12.11 14:51

@Miescu: Ja, bankárnak kellett volna mennem. De ezt 17 éves korban kellett volna tudni. A boldogságra való képesség benne van a génekben, örököljük. Ennyi pesszimista embert, téboly. Hello, akarni kell szépnek látni a világot, s az lesz!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.12.11 13:49

@Miescu: Vettek bőven Putyin Oroszországából földgázt!Még új vezetéket is építenek ehhez.Amit szimatolsz,az a sz@r,amiben vagyunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html