Kiadta a riasztást a meteorológia - itt már ne induljon útnak

A viharos széllökések miatt több dunántúli megyében már másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délelőtt, több térségben emellett a hófúvás miatt elsőfokú riasztás van érvényben.
MTI, 2013. március 14. csütörtök, 09:51
Fotó: Napi.hu

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint Vas, Zala, Veszprém és Somogy megye jelentős részén, valamint Győr-Moson-Sopron megye egy térségében már narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben az erős szél miatt. E szerint ezeken a területeken a várt széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják.

A nyugati országrészben már többfelé havazik. Így a Dunántúl több térségére a hófúvás miatt is kiadtak citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást, de a keleti országrészben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több térségében is az elsőfokú riasztás van az erős szél, valamint a várható hófúvás miatt.

Az egész napra szóló veszélyjelzési előrejelzés szerint jelentős mennyiségű eső, illetve hó, továbbá viharos szél és hófúvás miatt az ország tizennégy megyéjében van első- vagy másodfokú figyelmeztetés. Öt megyére, valamint a fővárosra elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztályának az MTI-hez is eljuttatott legfrissebb figyelmeztetése szerint mediterrán ciklon érkezik Magyarország fölé, amely csütörtökön és pénteken havazást, szélvihart és hófúvást okoz.

Kifejtették: az ország keleti, délkeleti felében a havazás előtt többfelé várható nagy mennyiségű - több mint 20-30 milliméter - eső, de néhol akár 40 milliméternél is több hullhat. Délen és keleten néhol zivatar is előfordulhat.
Észak, északnyugat felől hideg, fagypont alatti hőmérsékletű levegő zúdul a Kárpát-medencébe. Ennek következtében az esőt, havas esőt napközben fokozatosan váltja fel havazás, legkésőbb a délkeleti megyékben. Péntek késő estig a lehulló hó a legtöbb helyen 5-20 centiméter között valószínű.

Az északi, északkeleti szelet előbb a Dunántúlon és az északkeleti megyékben, később másutt is viharos - 60 és 100 kilométeres óránkénti sebességű - széllökések kísérik. A Dunántúli-középhegység és a Balaton térségében, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföld nyugati felén, emellett a Mátra és a Bükk területén az óránként 100 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések is lehetnek. A Balaton déli partvidékén és a Bakony magasabb csúcsain pedig akár az óránként 110-120 kilométeres erősségűnél is nagyobb széllökés sem kizárt - írták.

HOZZÁSZÓLÁSOK