Kiadták a figyelmeztetést: felhőszakadással megspékelt zivatarok jöhetnek

Szombat éjfélig több hullámban nagy mennyiségű csapadék várható, melynek területi eloszlása a szokásosnál jóval bizonytalanabb - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Szabó Zsuzsanna, 2020. július 24. péntek, 13:41
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az OMSZ szerint az egyik esélyes forgatókönyv szerint a Dunántúl délnyugati, déli felén lehet a legtöbb csapadék. A záporokból, zivatarokból, majd szombaton már inkább a kiadós esőből területi átlagban 30-60 mm becsülhető, de lokálisan 80-100 mm-t meghaladó csapadékösszeg is lehet. Az OMSZ megjegyzi, hogy a július havi országos átlagos csapadék 65 mm.

Másutt a legtöbb helyen 10 és 30 mm közötti csapadék becsülhető, de lokálisan, felhőszakadás esetén ennél jóval több, 50-70 mm-t meghaladó mennyiség is hullhat. A meteorológusok szerint a legvalószínűbb forgatókönyv alapján a legkevesebb csapadékra az északkeleti (és esetleg az északnyugati) határvidéken van esély.

Zivatarok eleinte a nyugati és az északi megyékben alakulhat ki helyenként. A késő délutáni, esti óráktól nyugat, délnyugat felől egy zivataros zóna érkezése várható, hatására a Tiszántúlt leszámítva egyre többfelé számíthatunk zivatarra, délnyugaton heves kísérőjelenségekkel.

Reggelre a keleti megyék nagy részében is várható zivatarok kialakulása, amelyekben elsősorban a már említett felhőszakadás (lokálisan akár 50-70 mm fölötti mennyiségű csapadék), illetve viharos széllökések (60-80 km/) és jégeső társulhat.

Pénteken a délnyugaton kialakuló heves zivatarokhoz néhol akár 90 km/h-t elérő vagy meghaladó széllökés, illetve 2 cm-nél nagyobb méretű jég kapcsolódhat. Szombat napközben, este a zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti, a viharos szél és jégeső nem lesz jellemző.

HOZZÁSZÓLÁSOK