Az előrejelzések alapján csütörtökön a nagyobb mennyiségű friss havat orkán erejű széllökések kísérik majd, főleg az ország nyugati megyéiben várhatóak hóátfúvásos szakaszok. A folyamatos és nagy erejű széllökések miatt várhatóan a hófogó rácsok is hamarabb megtelnek, így később csak mérsékelni tudják a hófúvások nyomait. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hóeltakarításra és síkosságmentesítésre felkészített járművei és 78 üzemmérnökségének dolgozói 12 órás váltásban fognak dolgozni a következő napokban is - közölte a Magyar Közút. A hótorlaszok megszüntetése elsőbbséget élvez a közúthálózat ütőerének számító főutakon és a forgalmasabb mellékutakon, de természetesen az alsóbbrendű utakon is elvégzi majd a társaság a szükséges feladatokat. Amennyiben a közlekedők elakadnának járművükkel a hófúvások miatt, segítséget a tűzoltóság szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon - hívta fel a figyelmet a közútkezelő.

A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy a következő napokban mielőtt útnak indulnának, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Az elérhetőségek a www.kozut.hu internetes oldalon érhetők el.

Csütörtök: hófúvás és zápor

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint csütörtökön borult lesz az ég, ismétlődő jelleggel sokfelé várható csapadék: éjszaka a Dunántúlon és északon a hegyekben egyre nagyobb területen havas esőre, havazásra vált át a csapadék, keleten azonban még eső várható. Napközben nyugaton havazás, hózápor, középen eső, havas eső, havazás, keleten eső valószínű. Az éjszaka második felétől előbb a Dunántúlon, majd keleten is megerősödik, napközben nagy területen viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél. A Dunántúlon, késő délutántól már másutt is lehet hófúvás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +6 fok között valószínű, az Alföldön lesz enyhébb az éjszaka. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +8 fok között várható.

Péntek: borult ég, keleten havazás, széllökések

Túlnyomóan borult lesz az ég, késő délutántól csökken északnyugat felől a felhőzet. Többfelé, majd főként keleten várható havazás. Az északnyugati szelet erős, gyakran viharos széllökések kísérik, amely hófúvást okozhat. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +2 fok között alakul.

Szombat: kisüt a nap, de hideg lesz

Országszerte több órára kisüt a nap, legfeljebb néhol lehet hózápor. Az északnyugati szél mérséklődik, már csak időnként erősödik meg. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -7, -12, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1, +3 fok között alakul.

Vasárnap: felhősödés és mínuszok

Eleinte derült lesz az ég, majd nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A délkeleti, déli szél a Dunántúlon megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -6, -13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +6 fok között alakul.