Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tőkeáramlások eredője mínusz 29 milliárd forint, tőkebeáramlás csak a pénzpiaci és az árupiaci alapoknál volt - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) az MTI-vel.

A pénzpiaci alapok tőkebeáramlásának összege csaknem elérte a 4 milliárd forintot, a vagyon 4 százalékkal nőtt majdnem 77,5 milliárd forintra.

A kötvényalapoknál az októberi tőkeáramlások eredője mínusz 4,2 milliárd forint volt, ami úgy alakult ki, hogy a rövid futamidejű kötvényalapokból 27,8 milliárd forintot kivontak, a hosszú futamidejű kötvénylapokba ugyanakkor 18,2 milliárd forint, a szabad futamidejű kötvényalapokba pedig 5,3 milliárd forint tőke áramlott. A kötvényalapok vagyona összességében 0,6 százalékkal csökkent 1305,5 milliárd forintra.

Az ingatlanalapokból ebben a hónapban közel 23 milliárdnyi tőke távozott, fordítani a hozamok se tudtak, így 1,4 százalékkal 1506,5 milliárd forintra csökkent a vagyon.

A vegyes alapoknál gyakorlatilag nem volt tőkemozgás, a kategória vagyona 0,3 százalékkal mérséklődött 1132,5 milliárd forintra.

A részvényalapokból 3,1 milliárd forint távozott, de az árfolyamok emelkedése miatt a hozamok kedvezően alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona csak 0,4 százalékkal csökkent, így 428,8 milliárd forint lett a hónap végére.

A tőkevédett alapoknál két alap megszűnése közel 4 milliárd forint tőkekivonást okozott. A hozamok ezt nem tudták közömbösíteni, így a vagyon nagysága 126,4 milliárd forint lett, 3,1 százalékkal kevesebb, mint a múlt hónap végén.

Az abszolút hozamú alapoknál másfél éves folyamat tört meg, hiszen az eddigi jelentős tőkekivonást követően októberben mindössze 100 millió forint távozott. Az októberi hozam negatív volt, így a vagyon 0,2 százalékkal 846,4 milliárd forintra csökkent.

A származtatott alapoknál 6 milliárd forintot meghaladó visszaváltás volt három megszűnt alapnak köszönhetően. Hozam nem keletkezett, a vagyon 3,8 százalékkal esett 152,6 milliárd forintra.

Az árupiaci alapokba a méretükhöz képest jelentős, mintegy 6,5 milliárd forint tőke áramlott be. A hozamok ehhez nem tettek hozzá, de így is 12,9 százalék a bővülés, a vagyon megközelítette az 53 milliárd forintot.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok kisebb tőkebeáramlást értek el, a növekedést azonban a hozamok nem segítették, így a vagyon nagysága 0,3 százalékkal csökkent, október végén kicsivel meghaladta az 521 milliárd forintot.