Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nap Vendége című rádiós műsorban elhangzott interjú szerint a bank vezérigazgatója felidézte, hogy 2017-ben, ami az első olyan év volt, amikor az MKB magánbankként üzemelt, rekordösszegű, több mint 20 milliárdos adózás előtti nyereséget könyveltek el. Balog Ádám szerint az MKB Bank klasszikusan vállalati bank, jelentős nagyvállalati ügyfélkörrel rendelkezik, az elmúlt években azonban a kis- és középvállalati (kkv) ügyfélkör sokkal jelentősebben nőtt és sokkal jelentősebben tett hozzá a bank profitabilitásához.

Az MKB Banknál az elmúlt két évben a kkv-szektor finanszírozása mintegy 80 százalékkal emelkedett - mutatott rá Balog Ádám. A vezérigazgató kitért arra, hogy a retail szektorban is erősödtek, az új lakossági ügyfelek száma közel 40 százalékkal magasabb az előző évinél. Az új személyi hitel folyósítás körülbelül megduplázódott és a klasszikus, jelzálog típusú finanszírozásban mintegy 140 százalékkal növekedett a bank - közölte az MKB vezérigazgatója utalva arra, hogy a bázis alacsony volt. (A tőzsdére tart az MKB Bank.)

Balog Ádám a pénzintézeteket sújtó terhekkel kapcsolatos kérdésre megjegyezte, a tranzakciós illetékhez érdemes lehet hozzányúlni, megvizsgálni, hogyan lehetne hatékonyabban szolgálni ezzel az eszközzel a tranzakciókat. A digitalizációban óriási lépések történtek az elmúlt évben, ez kihat a banki tranzakciókra is, aminek következményei lehetnek az adónemre is - tette hozzá a vezérigazgató.

Balog Ádám úgy látja, van mozgástér a bankoknál, hogy pár évig még jelentős mértékben emeljék a hitelezést.

Az MKB első embere úgy fogalmazott, ha összevetjük a magyarországi helyzettel más országok GDP-jéhez vagy lakosságszámához viszonyított hitelezését, kiderül, hogy szó sincs veszélyről.