Kiderül, felkapaszkodik-e a magyar ipar

A KSH csütörtökön adja ki a magyar ipari termelés volumenére vonatkozó májusi adatok első becslését. Kiderül az is, hogyan állt az államháztartás egyenlege június végén, míg az MNB nemzetközi tartalékainak májusi és júniusi számait közli.
Napi.hu, 2016. július 6. szerda, 19:18
Fotó: Napi.hu

Idén áprilisban az ipari termelés volumene 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. 2016 első négy hónapjában a termelés 1,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön az államháztartás központi alrendszerének 2016. június végi helyzetéről ad ki gyorstájékoztatót. Az államháztartás központi alrendszerének hiánya - másfél évtizedes távlatban - rekord alacsony szinten, 13,2 milliárd forintra teljesült 2016. május végén. Az idei év első öt hónapját a központi költségvetés 98,9 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 48,9 milliárd forintos, míg az elkülönített állami pénzalapok 36,8 milliárd forintos szufficittel zárták. Csak a májusi adatokat tekintve az államháztartás központi alrendszere esetén 131,7 milliárd forintos többlet volt látható.

A Magyar Nemzeti Bank június 7-én teszi közzé nemzetközi tartalékainak májusi végleges és júniusi előzetes adatait. Az áprilisi 1,1 milliárd euró után májusban, az előzetes adatok alapján további közel 1 milliárd euróval estek a jegybank nemzetközi tartalékai. Ezzel a tartalékok szintje 25,5 milliárd euró alá bukott, ami 2009 februárja óta a legalacsonyabb.

Az Államadósság Kezelő Központ szintén csütörtökön tartja a 2019/C jelű államkötvény aukcióját 20 milliárd forint, a 2021/B jelű államkötvény aukcióját 15 milliárd forint, illetve a 2027/A államkötvény aukcióját 12 milliárd forint tervezett mennyiségben.

HOZZÁSZÓLÁSOK