Megugrott a dohánytermékek értékesítése a nyári szezonban - derült ki az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. által a Világgazdaság érdeklődésére közölt adatokból. Június és augusztus között 184,5 milliárd forintot költött a lakosság dohánytermékekre, azaz cigarettára, cigarettadohányra és szivarkára, a legtöbbet, 63,3 milliárdot augusztusban.

A múlt hónapban több mint 781 millió szál cigarettát füstöltek el a dohányosok, de 428,5 tonna cigarettadohány, illetve csaknem 50 millió szál szivarka is gazdára talált.

A dohánykereskedelmi vállalat adataiból kiderül, hogy a piacon a január-február hagyományosan gyengébb, kimagasló eladások a nyár közepén tapasztalhatók, majd ősszel ismét kicsit visszafogottabb lesz a dohányforgalom Magyarországon.

Az év elején az újévi fogadalmak, illetve az ünnepek alatti kiköltekezés hatására csökkenhet erősebben a dohánytermékre költött összeg, az év közepén pedig a turizmus erősödése, a fesztiválszezon és a szabadságolások időszaka emelheti az értékesítést. Az esztendő végén, decemberben az ünnepek és az ahhoz kapcsolódó szabadságolások segíthetik az eladásokat.

A fotó forrása: Földi D. Attila/Napi