Kiderült a számokból a kormány súlyos kudarca

A fiatalok körében tavaly visszaállt a 2010 előtti szintre a dohányzók aránya annak ellenére, hogy az egymást követő Orbán-kormányok drákói intézkedések sorozatával igyekszenek visszaszorítani a dohányzást.
Komócsin Sándor, 2019. február 15. péntek, 08:52
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Miközben az elmúlt négy évben több mint másfélszeresére nőtt a dohányzó fiatalok aránya, a kormány két évvel elhalasztotta a cigarettásdobozok egységes fehérbe öltöztetését - írja a Népszava. Pedig, ott ahol ezt bevezették, például Ausztráliában, rövid időn belül mérsékelte a 14-25 évesek körében a dohányzást, mert a fiatalok nem szívesen vesznek olyan terméket, amelynek nem látszik a márkája.

A döntéshozók az év végi törvénykezési hajrában módosították a jogszabályt, és két évvel kitolva az eredeti határidőt 2022-ig adtak haladékot a cégeknek. Sőt, további lazításként még azt is lehetővé tették, hogy az addig legyártott, márkajelzéses dobozokba csomagolt raktárkészleteket 2022 után is forgalmazhatják.

Lázár János egykori kancelláriaminiszter, dohányzásügyi miniszterelnöki megbízott sajtóval foglalkozó munkatársa Göbl Vilmos úgy véli, komoly eredmény, hogy 2022-ben egyáltalán bevezetik ezt az intézkedést. Ez ugyanis olyan terület, ahol a piaci szereplők a lobbi erejükkel megpróbálják hátráltatni a rájuk kedvezőtlen intézkedéseket. Hozzátette: a dohányzás visszaszorításáért a rendszerváltás óta az Orbán-kormány tett a legtöbbet.

Az Mfor által nemrégiben idézett statisztika szerint tavaly már 17 százalékkal több cigarettát szívtak el a magyarok, mint egy évvel korábban. A fogyasztás a legdrasztikusabban a fiatalok körében nőtt. Bodrogi József egészséggazdász szakember az Eurobarométer legfrissebb számaira hivatkozva állítja: míg 2014-ben a 14 és 25 éveseknek a 25 százaléka cigarettázott, addig mostanra már 39 százalék ez az arány.

A szakember szerint a dohányzó fiatalok arányában visszaértünk oda, ahonnan 2010 előtt indultunk, amikor a fiatalok 40 százaléka volt dohányos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.02.15 10:42

Nem az állam feladata a leszoktatás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html