Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rezsicsökkentés éveiben, 2013-2014 során a "luxusprofit" letörése helyett az Orbán-kabinet egyszerűen lekövette a lakossági gázdíj beszerzési árának piaci zuhanását - számítható ki az MSZP által a gáznagykereskedőtől kiperelt anyagokból.

Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető még 2015-ben kikérte a Magyar Földgáz-kereskedő (MFGK) Zrt.-től a vonatkozó adatokat, amit az állami cég csak most adott ki. Ezek szerint az Orbán-kabinet a 2013-as januári és novemberi tíz-tíz, majd a 2014 áprilisi 6,5 százalékos lakossági gázárcsökkentéssel csupán lekövette a hazai gáznagykereskedő által fizetett számla esését, vagyis a piaci változásokat - írta a napilap.

A kiperelt iratok tanúsága szerint az MFGK a Gazpromtól - pontosabban a Panrusgáz Zrt. nevű közös importvállalattól - 2013-2014-ben egyaránt körülbelül 5 milliárd köbméter gázt vásárolt. Ebből az oroszok 1,9 milliárd köbmétert számláztak az - olcsóbb - tőzsdei ár alapján, illetve 1,4 milliárd származott nyugat felől. 2014-ben 2,2 milliárd köbméter érkezett tőzsdei áron, illetve kétmilliárd nyugat felől.

Ez alapján a lakossági gáz nagykerbeszerzési ára - egyharmadnyi hazai kitermeléssel és kétharmadnyi behozatallal számolva - 2013-ban 65,4, 2104-ben pedig 57,4 forintra jön ki. Az energiahivatal évkönyve szerint ugyanezen években nagykereskedelmi gázmolekulaárként átlagosan 68,4, illetve 61,8 forintot "ismertek el".

A napilap korábbi számításai szerint az Orbán-kabinet a 2014 óta bekövetkezett világpiaci árzuhanás figyelmen kívül hagyásával már jóval több pénzt vett ki a lakosság zsebéből, mint amennyit a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kabinetek. Tóth Bertalan korábbi kutatásai szerint így csak 2016-ban 50 milliárd forint "luxusprofit" halmozódott fel az állami gáznagykereskedőnél. Az összeg más szakértők szerint 2015-ben a százmilliárdot közelíthette.

A cikk nyomán nyilatkozatháború kezdődött. Az MSZP szerint szerint a Fidesz nyerészkedett a rezsicsökkentéssel, 2013 és 2017 között a becslések szerint összesen hetvenezer forintot vettek ki a magyar családok zsebéből azzal, hogy az indokoltnál magasabban határozták meg a gáz árát.

Erre a Fidesz-frakció azzal reagált, hogy Európában a magyar családok jutnak a harmadik legalacsonyabb átlagáron a gázhoz. A rezsicsökkentéssel a gáz ára átlagosan 25 százalékkal csökkent, és a rezsicsökkentés eredményét ötödik éve megvédjük - közölte a kormánypárt.

Fotó forrása: Pexels