Kiderült, melyik kórházat bünteti a kormány

Szakértők rossznak tartják azt a módszert, hogy a kormány a racionálisabb gazdálkodás ösztönzése helyett csak bünteti a nagyobb tartozást felhalmozó kórházakat, miközben jó eséllyel nem tehetnek róla, hogy több az adósságuk.
Komócsin Sándor, 2018. december 17. hétfő, 09:15
Fotó: Napi.hu

Hétfőn érkezhet meg a kórházak számlájára az az összeg, amit adósságaik rendezésre költhetnek - írja a Népszava. Az 55 milliárd forintos keretnek csak alig több mint felét adta a kormány közvetlenül a tartozások kifizetésére, 24 milliárdot azok között osztanák szét, amelyek tavaly óta bizonyíthatóan tettek az eladósodás elkerüléséért.

Így több, főként vidéki nagy kórház úgy kapott milliárdos összeget, hogy nem volt adóssága, míg több óriási hitellel küszködő intézménynek jócskán maradt adóssága. Például a súlyos pénzügyi nehézségekkel küszködő Honvéd- valamint Péterfy kórháznak milliárdos tartozásai maradnak. Mindkét intézménynek van több olyan részlege is - például a sürgősségi, a traumatológiai és az intenzív ellátás -, amely jóval többe kerül, mint amennyit ezekért a szolgáltatásokért a biztosító fizet.

Egy szakértő szerint a jutalomosztással az a legnagyobb baj, hogy nem veszi figyelembe az egyes kórházak eltérő betegellátási feladatait, és azt, hogy ezeket eleve nem egyenlően díjazzák. Vannak olyan szakmák, amelyek elvégzéséért többet fizet a biztosító, mint amennyi azok költsége, és vannak olyanok, amelyek eleve csak veszteséget termelhetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.12.17 12:23

Kell a píz mexikói templomra (2 milliárd), stadionokra többszáz milliárd, orbán diktátor várba költözésére 10 milliárdok, stb., hadd ne soroljam az összes szemétséget.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html