Kiderült a jegybanki tartalékugrás háttere

Decemberben kerek 2 milliárd euróval 37,77 milliárd euróra emelkedtek Magyarország nemzetközi tartalékai, amely nagyrészt a devizakövetelések sor emelkedésével függött össze - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által ma reggel közzétett előzetes, december végi állapotra vonatkozó adatokból.
portfolio.hu, 2012. január 6. péntek, 12:52
Fotó: Napi.hu

A devizakövetelések több mint 1,5 milliárd euróval, az egyéb követelések csaknem fél milliárd euróval híztak a múlt év utolsó hónapja során. A december végi nemzetközi tartalék adat mindössze 1 milliárd euróval marad el a szeptember végi, minden eddiginél magasabb szinttől.

A jelentős mértékű tartalékemelkedés elsőre furcsának tűnik, mert például decemberben már "gőzerővel" pörgött a végtörlesztés, amelynek devizapiaci hatását ellensúlyozandó az MNB a tartalékokból juttat heti rendszerességgel eurót a kereskedelmi bankoknak.

Az MNB Sajtóosztályától kapott információk szerint "A devizatartalék növekedése mögött az EU-átutalások kiugró mértéke, az ÁKK jelentősen megnőtt mark-to-market betétállomámánya illetve az MNB-nél elhelyezett rövid betétek év végi emelkedése áll."

 
HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zsizsi74, 2012.01.07 22:08

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/csatat-veszithetnek-a-bankok-nyeresre-allnak-a-devizaadosok-421094
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.01.06 14:51

Jól értem? Akkor ezek egyszerű átmenő tételek, amelyek nemsokára eltűnnek a könyvelésből?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html