Kiderült: a magyarokat nem lehet büntetőadóval nevelni

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint bár a népegészségügyi termékadó (neta) által érintett termékkörök fogyasztása csökkent az elmúlt években, de az adó bevezetése a magyar lakosság egészségi állapotát és tápanyagbevitelét érdemben nem befolyásolta, a szervezet továbbra is az adó kivezetését szorgalmazza.
Szabó Zsuzsanna, 2017. február 7. kedd, 15:14
Fotó: Napi.hu

A szervezet keddi MTI-nek küldött közleményében reagált a sajtóban megjelent hírekre, miszerint egészségpolitikai siker, hogy az energiaital-gyártók csökkentették termékeik koffein-, illetve taurintartalmát. A Népszava cikke szerint az egyes élelmiszerek büntető adóztatása bizonyos mértékben el is érte a célját, mert ezen áruk kínálata és forgalma is csökkent, illetve a gyártók 40 százaléka változtatott a receptúrán. Az adóköteles termékek forgalma több mint negyedével csökkent, míg átlagáruk 29 százalékkal emelkedett.

Az ÉFOSZ úgy reagált, hogy az adó potenciális egészségügyi hatása korlátozott, mivel az üdítők fogyasztása itthon az összes kalória bevitel 2 százalékát adja, a magyar lakosság só-fogyasztásának pedig mindössze 1,2 százaléka származik sós snackekből.

Az ÉFOSZ szerint az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás nem befolyásolható eredményesen adóztatási eszközök alkalmazásával és hátrányosan érinti a rosszabb anyagi helyzetben lévő társadalmi csoportokat. Emellett az adó rontja a hazai vállalatok versenyképességét és a munkahelyek számának csökkenését okozza.

A szervezet ezért küzd a büntetőadó kivezetéséért, mert szerintük összefogással, oktatással, a közös célok ügyében folytatott együttműködéssel lehet a lakosság egészségi állapotát javítani, étkezési és ételkészítési szokásait hosszú távra is megváltoztatni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.02.07 18:36

Csak egy a cikkben említett példát emelnék ki, hogy itt semmiféle "egészségvédelmi" szerepe nem volt a dolognak, szimpla sáp kivetése történt buta ideológiával. Pedig ha valaki utána néz az energiaitalokban talált "méregnek" a taurinnak, az igen meglepődik, miért pont azt tálalták közellenségként. De hát a kormány okosan kalkulál, amikor az emberek lustaságára apellál. Meg a birkaságra, hogy ha ők mondják... Úgysem néznek utána. Pedig ha nem tartalmazna a szervezeted taurint, már nem élnél! A vegák esetében pl gondot okozhat a hiánya, mert a legtöbb természetes taurinhoz a szervezet a húsból juthat. Kis mennyiséget képes előállítani is magának.
Én sokat dolgozom, sokat éjszakázok is, és ilyenkor jó az energiaital. Illetve volt. Aztán megint az lett scak kerülőúton. Megveszek teljesen legálisan egy zacsi taurint, lehet mindenféle kiszerelésben kapni. 250 gr-osat szoktam venni 1200-1500 forintért. Az ember napi taurin fogyasztása 3gr-ig nem jár problémával, efölött a vese kicsit dolgozik a kiválasztással, erre már azért nincs szükségem.
Szóval egy energiaitalba (2,5 dl) beleteszek 1 grammnak megfelelő kávéskanállal. Az ízén alig módosít, onnantól meg kapják be! Korábban karton szám hordtam be külföldről, hol Szlovéniából, hol az osztrákoktól vagy a szlovákoktól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.02.07 16:38

Hiába kommunikál az ÉFOSZ, a számok magukért beszélnek. Márpedig az eredmények jók.

Ez lenne a leges-legutolsó adó, amit kivezetnék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lzperx, 2017.02.07 15:26

Az egészségügy részbeni finanszírozására alkalmas lehetne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html