Kiderült a nagy titok: ebből fizetnék ki az újabb rezsicsökkentést

Egy miniszterelnökségi vitairat szerint a paksi atomerőmű számára az atomerőmű leszerelésének költségeire létrehozott, már mintegy 324 milliárd forintos alapját csapolná meg a kormány a 2017-es újabb rezsicsökkentéséhez, illetve arra, hogy kicsit felhizlalják az utóbbi években koplalásra fogott energiacégeket, amelyek addigra már szinte mind állami tulajdonban lesznek - írja az Index.
Index.hu, 2015. október 27. kedd, 21:11
Fotó: Napi.hu

A paksi atomerőmű leszerelésére és a nukleáris hulladék elszállítására létrehoztak még 1998-ban egy alapot, a nukleáris pénzügyi alapot (KNPA), amelybe - saját számításai szerint a paksi atomerőműnek még 540 milliárd forintot be kellene fizetnie a következő évtizedekben. Paks 17 év alatt összesen 324 milliárdot fizetett be ebbe az alapba, tavaly év végén összesen 243 milliárd forint későbbi célokra összegyűjtött pénz maradt a kasszában.

Egy, az Index birtokába került, a Miniszterelnökségen készült belső anyag szerint nagyrészt ennek a jövőben felhalmozandó vagyonnak a megcsapolásával juthatna pénz az állami közműholding megerősítésére, esetleg még egy újabb körös rezsicsökkentésre 2017-ben.

Hogy számolták ki?
Az erőmű által befizetendő, évente esedékes összeget úgy állapították meg, hogy a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. kidolgozott egy javaslatot arról, hogy közép- és hosszú távon milyen hulladékkezeléssel kapcsolatos feladatokat kellene megvalósítani, azok mennyibe kerülnek, és ehhez mennyit kellene az alapba fizetni. Ehhez kikérték az Országos Atomenergia Hivatal előzetes szakmai értékelését, majd elküldték a minisztériumnak. A javaslatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megvizsgálta, és ha egyetértett vele, az alap szakbizottságának előzetes állásfoglalásával együtt elküldte jóváhagyásra a fejlesztési miniszternek. A miniszter jóváhagyása után pedig beírták a központi költségvetésbe.

Az Index szerint az elképzelés a következő: azt az évi 20 milliárd forintot, amit eddig a paksi erőmű a hulladékok kezelésére tett félre, nem kellene félretennie, így kWh-ként 1,43 forinttal olcsóbban tudja adni az áramot. Ezzel párhuzamosan még két díjtételt csípnének le az árból. A Magyar Villamos Művek kereskedőcége, az MVMP nem számítana fel Paks felé 0,27 forint/kWh eredmény- és 0,16 Ft/kWh menedzsmentszolgáltatási díjat, ami így azt jelentené, hogy 1,86 Ft/kWh-tal, 9,56 Ft/kWh-ra csökkenne a paksi áram előállítási ára a mostani 11,42 Ft/kWh forintról.

A Pakson évente megtermelt árammennyiség kicsit kevesebb mint a felét, évente kb. 7,3 TWh-t odaadnák a lakosság ellátására a 9,56 forintos önköltségi áron, erre már csak az állami szolgáltató költségeit tennék rá, és néhány egyéb tételt, a lakosság tehát olcsó paksi áramot használhatna.

De nem járna rosszul az MVMP sem - írja az Index. Bár a már említett két, kis összegű díjat nem szedhetnék be Pakstól, az ott megtermelt áramot önköltségi áron kapnák, évente nagyjából 8,3 TWh-t pedig eladhatnának a szabadpiacon az olcsó áramból. A minisztérium úgy számol, hogy a manőverrel összességében az állami kereskedőcégnél 1,1 milliárd forinttal nagyobb profit landolhat.

Rendszerszinten pedig a Miniszterelnökség kalkulációja szerint összesen 16,6 milliárd forintot spórolhatnának meg. A korábbi évek áramárcsökkentéséhez képest ez nem nagy összeg, de a választások előtt kommunikációs eszköznek ez is jól jöhet, bemutatva azt, hogy az állami holding mégiscsak életképes - jegyzi meg a lap.

Az Index ugyanakkor azt is megjegyzi: az, hogy az ehhez szükséges pénzt végül valóban a nukleáris alapból veszik-e el, arról egyelőre nem született döntés.

A Miniszterelnökség egyelőre nem kommentálta az Index értesüléseit.

Így tartanák alacsonyan a gáz árát
A Miniszterelnökség tervei nem csak a villamos energiát érintik - írja az Index. A gázszektorban elsősorban a Mollal és a hazai kitermelésű gázzal számol a Miniszterelnökség anyaga, ezt önköltségi áron kellene eljuttatni a lakosságnak. Gázárcsökkentésre viszont ez valószínűleg önmagában nem lesz elég, ha le is tudják valamennyire szorítani az árakat, az legfeljebb arra jó, hogy az állami közműcég veszteségeit a gázszektorban is eltüntessék. Anélkül hogy közben árat kelljen emelni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2015.10.28 14:56

@nemhiszem:
Mutass pls nekem egy gáztőzsdét ahol gázt vehetsz az oroszoktól. Köszi. Ha nem hallottál még a 95-ös gázszállítási szerződésről, és ez a "csak duma", akkor úgy gondolom nincs sok mindenről beszélnünk a témában.

És még mindig nem látom a kapcsolódási pontot abban amit próbálsz nekem felvázolni és aközött amit én írtam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.10.28 11:18

@rw2: ez csak duma, a met miért tudta áron alul venni a gázt a gáztőzsdén, az mvm miért nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.10.28 10:59

Terelés. Kit érdekel ez az egész humbuk?...
De tényleg?!!...

2018-tól Magyarország nem tud gázt venni az oroszoktól.
Jelenleg 230 dollárért kap 1000 köbmétert.
Utána kizárólag a németektől tud...minimum 500 dollárért.

Ezek meg a terelő semmi dumák azoknak akiket az orruknál fogva lehet vezetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.10.28 10:51

@nemhiszem:
A gáz 70-80%-át nem világpiaci (ha létezik ilyen egyáltalán) áron kapjuk, hanem az 1995-ös hosszútávú gázszállítási szerződésben rögzítettek szerint.

Egyelőre nem látom minek mond ellent ez, abból amit írtam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.10.28 10:42

@rw2: melyik indítás volt jó? a megvédjük a társadalmat célzatú?
vetettél e pillantást az engergiahordozók világpiaci árára?
Ha nem rondítanak így bele a forint árfolyamába még nagyobb arányban lehetett volna csökkenteni a "rezsit"
Ha nem hozták volna létre a MET-et akkor még a költségvetésnek is jót tett volna, nem csak a zembereknek...

pl gáz:
http://www.investing.com/commodities/natural-gas-streaming-chart
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html