BUX
41243

Kiderült a titok: ettől függ a gáz ára Magyarországon

A földgáz árképletében csak 10-25 százalékos súllyal szerepel az olajtermék-indexált ár - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Napi.hu, 2015. március 6. péntek, 12:33

A földgáz egyetemes szolgáltatás - a lakossági fogyasztók és a kisvállalkozások túlnyomó többségére ez vonatkozik - árának meghatározásakor figyelembe vett földgázár három elemből alakul ki. A hatósági áras hazai termelésű földgáz, a tárolóból értékesített földgáz, valamint a nem tárolóból értékesített import földgáz áraiból.

A nem hazai termelésű földgáz árának meghatározása az energiapolitikáért felelős miniszter által kiadott Árszabályozási rendeletben közzétett földgáz-árképlet alapján történik. A földgáz-árképletben a nem tárolóból származó import földgázár meghatározása 75 százalékos súllyal a nyugat-európai határidős földgázpiacokhoz indexált, határidős piaci ár alapján történik (földgáztárolóból származó import földgáz esetén ez a súly 90 százalék).

A képletben tehát mindössze 25 százalékos súllyal (illetve földgáztárolóból szereplő földgáz esetén 10 százalékos súllyal) szerepel az olajtermék-indexált ár, így az olaj árának csökkenése kis hatással van a földgáz egyetemes szolgáltatás árára - hangsúlyozza a hivatal.

A jelenleg a földgáztárolókban található gáz 2014 során, az akkori árakon került betárolásra, az idén betárolandó földgáz árhatása pedig csak a téli kitárolási időszakban, 2015 negyedik negyedévétől kezdődően jelentkezhet.