Kiderült, elérte-e már az ezer forintot a fizikai munkások órabére

A tavalyi negyedik negyedévben 892 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derül ki a Trenkwalder mintegy 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből. Ez 15 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 776 forinthoz képest. A növekedés a szakmunkások esetében még jelentősebb volt, éves szinten elérte a 21 százalékot.
K. Kiss Gergely, 2018. január 26. péntek, 09:45
Fotó: Pixabay

A fizikai dolgozók körében a szakmunkások (FEOR 8-as főcsoportba soroltak) 929 forintos, míg a betanított munkát végzők (FEOR 9-es főcsoport) 859 forintos átlagos órabérre számíthattak - adta hírül a hr-szolgáltató cég.

Régiók szerint ugyanakkor jelentősen, akár negyedével is eltérhetnek az órabérek: míg Dél- és Közép-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön ma 800 forint körüli átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték Közép-Magyarországon már kevéssel átlépte az 1000 forintos szintet is.

Az idei év elején további ugrás várható a fizikai órabérek mértékében - magyarázza Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója. Részben hatást gyakorol erre az a tény, hogy ismét jelentős, nyolc százalék feletti mértékben nő a minimálbér. Másrészt az egyre komolyabb munkaerőhiány a munkaadókat számottevő további béremelésre készteti, ennek klasszikus időszaka pedig továbbra is január szokott lenni.

Mennyinek örülhettek a vezetők?

A BDO Magyarország eközben több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó közel 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2016 negyedik negyedévéhez képest átlagosan 4,5 százalék volt.

A középvezetői szinten dolgozó szellemi alkalmazottak fizetésemelési üteme az utolsó két évben jelentősen elmaradt az alacsonyabb besorolású fizikai munkavállalókétól. Tekintettel arra, hogy a munkahelyet váltók ebben a szegmensben akár 20-30 százalékos béremelést is el tudnak érni, a kilépők aránya a tavaly év végi 3 százalékról mostanra 3,8 százalékra emelkedett.

A fluktuáció mértékét természetesen a munkáltatók is igyekeznek alacsonyabb szinten tartani. Ezért arra számítunk, hogy az év elején bekövetkező béremelések hatására középvezetői szinten is magasabb átlagos fizetésemelési mértéket regisztrálhatunk az első negyedévben - jelzi előre Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.01.26 10:33

Emberek!
Kabaré egy országban élünk. Egy filmvígjátékba illő helyzetben, amihez a Macskajaj című film csak kisinas.
A fidesz-kormány pompázik, az ország meg minden 3. világbeli alja pusztulásban van.
Mai valós vicc:
A MÁV vezérkar világszínvonalú 5 milliós fizetéssel a hátamögött kamuzik nekünk fejlesztésről, meg 160 km/h száguldásról.
És a valóság:
"Másfél órát vonatozott, de Szombathelyről Szombathelyre jutott diák
A hideg vonaton ücsörgött az egyetemista, mert lerobbant a mozdony, és aztán visszajutott oda, ahonnan elindult.
Ám alig ment 15 kilométert a vonat az elindulás után, a szerelvény megállt, majd egy órát várakozott. Kiderült, hogy a mozdony lerobbant ? írja a Nyugat.hu.
Végül a lerobbant szerelvényt 18.30 körül visszavontatták Szombathelyre, az egyetemista pedig másfél óra elteltével ugyanott állhatott, ahonnan elindult: a szombathelyi állomáson."
---------------------------------------------
Na, ez a valóság, a többi csak látszat.
Javaslom a MÁV vezérkar számára, hogy tekintsék meg a Szlovák RegioJet honlapját. A kocsikat és az árakat kiemelten.
https://www.regiojet.sk/nase-trasy/bratislava-komarno/index.html?ref=/bratislava-komarno/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html