Kiderült: elkerülhetetlen a távhő drágulása

Lázár János szerint várhatóan márciusig elkészül az a javaslat, amely egyszerre csökkenti az áram árát és előzi meg a távhő drágulását. Szakértők szerint azonban nem létezik olyan megoldás, amely a kát-támogatás csökkentése mellett elkerüli a távhő árának emelését.
Leszák Tamás, 2011. február 26. szombat, 08:30
Fotó:

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Várhatóan márciusig elkészül az a javaslat, amely egyszerre csökkenti az áram árát és előzi meg a távhő drágulását - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a HírTV-nek vasárnap. Lázár szerint a kormány olyan rendszert dolgoz ki, amely csökkenti a jelenlegi kötelező áramátvételi rendszer (kát) támogatását, ugyanakkor a távhővel fűtött lakások számára olcsó gázt biztosítana. Az energetikai törvénymódosítóhoz benyújtott módosítókról való szavazást a múlt héten a kormány kérésére halasztották el. A javaslatok közül éppen Lázáré váltotta ki a legnagyobb visszhangot, a frakcióvezető ugyanis a korábbinál nagyobb mértékben csökkentené a kapcsoltan hőt és áramot termelő erőművek kát-támogatását, a mérséklést pedig kiterjesztené a megújuló alapú energiatermelőkre is.

A kormánypárti kommunikációt az "egymásnak feszülő problémák mindenki számára kedvező megoldásként tálalálásnak" minősítette lapunk kérdésére Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője. A szakértő úgy véli, nem létezik olyan megoldás, amely a kát-támogatás csökkentése mellett elkerüli a távhő árának emelését.

Hegedűs szerint ugyanakkor nem indokolt a kát-körbe tartozó erőművek jelenlegi támogatási szintje. Rejtély, hogy a leghatékonyabb energiahasznosítás miért a legdrágább - fogalmazott a támogatás jelentős részét élvező kapcsoltan hőt és áramot termelő erőművekkel kapcsolatban az ügyvezető. Piaci szereplők korábban össztűz alá vették a javaslatot, mondván: a módosítások nyomán komoly távhőár-emelkedésre és a beruházások visszaesésére lehet számítani.

Az átlagos távhődrágulás 30-50 százalékos is lehet

A gyakorlatilag kizárólag gázzal működő kapcsolt erőművek támogatását teljesen külön kellene választani a megújuló alapú termelőkétől - előbbiek döntő többsége ugyanis annak tudatában döntött a beruházásról, hogy 2010-ben teljesen megszűnnek a támogatások - tudtuk meg Mezősi Andrástól, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) kutatójától. A kát-támogatások teljes kivezetésével az átlagos távhődrágulás 30-50 százalék lehetne, ezzel párhuzamosan 3-4 százalékkal csökkenhetne az áram ára - tette hozzá Mezősi.

Az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága egy módosító indítványt nyújtott be, amely márciustól az önkormányzati képviselő-testületektől Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörébe utalná a távhőszolgáltatónak értékesített hőenergia, valamint a lakossági távhőszolgáltatás hatósági árának megállapítását. Ennek célja, hogy egységes szabályozás és ár alakulhasson ki - hangzott el a bizottság ülésén.

A szektorbeli cégek és a befektetők szerint a legkárosabb a bizonytalanság, amit a szabályok többszöri változása jelentett az utóbbi időben. Az országosan egységes távhőár ellen pedig az a tény szól, hogy országszerte jelentős az eltérés a távhőért fizetendő díjban, a kiegyenlítés pedig így több településen önmagában komoly drágulással járna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

alfi77, 2011.02.28 00:23

Igazad van. A FŐTÁV pazarló gazdálkodása lehet sáros abban, hogy ilyen drága a távfűtés + az, hogy a panelházak szigetelése is 0.
3 éve sikerült elhúzni a panelból, 155 m2-es családi ház rezsije kb most 20 %-kal drágább, mint 3 éve egy 67 m2-es panelé volt ( most nem tudom mennyi lehet egy ilyen panelé)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realista, 2011.02.28 00:13

Egy éve felvetettem, hogy ne fűtsük a lépcsőházat, akkor is meg lenne ot a +10 C, de állítólag a főtáv nem engedi elzárni.( és meg is magyarázzák...) Kérdem én milyen jogon szólnak bele?? Csak hogy mindenki tudja egy tízemeletesben a lépcsőház olyan mint egy nagy kémény. Ha kint 0 C van akkor kb. egy lépcsőház havi fűtése 100000Ft, vagyis lakásonként 3000Ft ! Ez is óriási pazarlás. Ha a józan eszükre támaszkodva nem hagynánk végre hogy azt nyonjanak le a torkunkon amit csak akarnak csak akkor lennének valóban előre lépések. Ne gáncsoskodjunk, hanem találjuk meg helyi szinteken is hol vannak a pazarlások lerablások!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realista, 2011.02.27 23:55

Épp ideje a bebetonozott, kiváltságok miatt biztosított extra profitot zsebrevágó társaságokat megrendszabályozni! Ha felszabadítanák és versenypiaccá válhatna a távhő, akkor derülne ki mennyire sok a disznóság. Most az az érdekük, hogy minél több hőt adjanak el. (amióta mérik) igy a szabályzók feltekerésével néha már elviselhetetlen a túlfűtés (26..28fok) ...persze meg magyarázzák. Mindezt azért tehetik mert törvényileg az ő kezükben van a szabályzó "kulcsa". Aztán mikor a párszázezer forintért átalakított rendszert "beszabályozzák", akkor a hőközpontot lejjebb tekerik 5 -6 fokkal és verik a mellüket, lám 25%-os a megtakarítás.Pedig csak bennünket vertek át, mivel csak a korábbi pazarlást szüntették meg nagy kegyesen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2011.02.27 14:01

Hozzászólásod teljes mértékben alátámasztja a panelszigetelésekről a nyíregyházi városi tv-ben leadott, riportot.

http://www.nyiregyhazitv.hu/ címe: "Szigorúan bizalmas 2011.02.21"
Megnézhető, rákattintással, jobbra fent a nyitó oldalon.

Pont ilyen munkák előtt állunk, köszönöm az írásod, informatív volt, lesz mire figyelemmel lennem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.02.27 11:03

A kozetgyapot ugyan dragabb, mint az EPS (regi neven hungarocell), viszont a hoszigetelokepessege sokkal jobb, majdnem ketszeres. (Az uveggyapotnak mar kozel haromszor jobb a hoszigetelo kepessege, az EPS-hez kepest.)
Az EPS zartcellas szerkezetu anyag, igy rossz hangszigetelo (siman atvezeti a beszedhangokat is), mig az kozetgyapot -es foleg az uvegyapot- nagyon jo hangszigetelok.
Az EPS szigeletes kiepitese egyszerubb, mig az uveg- es kozetgyapotos hoszigeteles kialakitasa, tobb elozetes munkalatot igenyel. (Cserebe sokkal jobban hoszigetel!)
A kissebb munkaora-igeny, illetve a kevesebb szakertelmet igenylo technologia okan terjedt el inkabb az EPS hoszigeteleo rendszerek alkalmazasa. (Ezzel ki is merultek is az EPS rendszer elonyei, a uveg-, illetve kozetgyapot hoszigetelessel szemben.)

A miskolci paneltuzben az EPS hoszigeteles csak masodlagos "szereplo" volt. A tuz, az epuleten belul levo, fuggoleges gepeszeti aknaba amugy kotelezoen eloirt, tuzgatolemezek (lezarasok) hianya miatt lett akkora, amekkora.

Az utolagos tuzvizsgalat megallapitotta, hogy az EPS szigetelest kozel sem a gyartoi utasitasok alapjan keszitettek el:
- nem az eloirt minosegu anyagokat hasznalt a kivitelezo. (ez mar jogi problema is: szerzodesszeges)
- a rogzito dubelek elhelyezese teljesen otletszeru volt, ebben rendszernek meg csak a nyomat sem lehetett felfedezni,
- az EPS-en, a kulso vakolat mechanikai rogziteset segito uvegszovet-halo tobb helyen hianyzott, es ahol volt is ott is neha kissebb darabokbol volt osszeallitva.
- osszesegeben nem volt meg az epuletre eloirt, min. 5 mm-es vakolatvastagsag
- az ablakparkanyok/kavak kivitelezese a minimalis muszaki igenyeket sem elegitette ki.
(Az utobbi ketto korulmeny, mar kulon-kulon, onmagaban is okozhatta volna az lakastuz atterjedeset, a tuzhoz legkozelebbi EPS lemezre.
A ketto kivitelezsi hiba, egyutt, mar sullyos karokat okozott.

Az egyes EPS lapok, fal feloli szelei nem voltak egybefuggoen korbekenve ragasztoval.
Eme muvelet hianyaban, a szigetelapok egyuttese alatt nagy, egybefuggu legter alakul ki, amely tartosan tuzet taplalni. Laponkenti, teljes "korbezarassal", a lapok alatti, sok-sok kicsi legter csak minimalisan kepes tuzet oxigennel ellatni. Lenyegeben -oxigen es huzat hianyaban- a tuz -ha egyaltalan kialakul- magatol ki is alszik.

Kozvetlen ralatasom volt nehany even at, egy osztrak-magyar erdekeltsegu EPS gyarto ceg kulsos, helyszini vizsgalataira, valamint a technologiai utasitasok, kiviteleozk altali "alkalmazasara" is.
A EPS hoszigeteleo rendszerekkel, egyetlen komoly problema van: a kivitelezes!
Sajnos, a magyar kivitelezok, elegge szabadon, mondhatni kreativan kezelik a kivitelesre vonatkozo technologiai utasitasokat. Sok azt sem tudja, hogy egyaltalan letezik ilyen gyartoi utasitas!
Elkepeszto, neha mar a jozan paraszti esz hatarait is meghalado kivitelezesi "megoldasokkal" is talalkoztam. Dobbenet, hogy mit megengednek maguknak a vallalkozok.
A legszomorubb az, hogy a -mondhatni- atvert beruhazoknak, a legritkabb esetben sikerul garancialis javitast kieszkozolni az "elkovetok"-nel.
... es igy lesz az olcso, akcios, esetleg "sogorkoma" kivitelezesu hoszigetelesbol, nagyon hamar es nagyo draga beruhazas.

salamander:
A kormanynak eddig csak megkerdojelezheto hatekonysagu lepesei voltak, sot, kifejezetten ingovanyos talajon jarnak a gazdasagpolitikajukkal. Mar iden is n+1 darab tanulmany es cikk jelent meg arrol, hogy mennyire kockazatos a kormany gazdasagpolitikaja. Ahogy huzzak, halogatjak a reformokat, ugy egyre csak no kockazat. Raadasul, ha a reformok csak amolyan "mis-mas" intekezdesek lesznek, akkor jovore (IDEN meg segit a manyup vagyon) vege is lehet a "jateknak".
Amugy szidta a kornmay manyup-okat, pedig eppen a kormany az, "20-ra lapot huzva" jatszik az orszag koltsegvetesevel. Eddig minden fejlemeny ellenuk szol, es megsem okulnak.
Ezt en nem tartanam jo iranynak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html