A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Várhatóan márciusig elkészül az a javaslat, amely egyszerre csökkenti az áram árát és előzi meg a távhő drágulását - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a HírTV-nek vasárnap. Lázár szerint a kormány olyan rendszert dolgoz ki, amely csökkenti a jelenlegi kötelező áramátvételi rendszer (kát) támogatását, ugyanakkor a távhővel fűtött lakások számára olcsó gázt biztosítana. Az energetikai törvénymódosítóhoz benyújtott módosítókról való szavazást a múlt héten a kormány kérésére halasztották el. A javaslatok közül éppen Lázáré váltotta ki a legnagyobb visszhangot, a frakcióvezető ugyanis a korábbinál nagyobb mértékben csökkentené a kapcsoltan hőt és áramot termelő erőművek kát-támogatását, a mérséklést pedig kiterjesztené a megújuló alapú energiatermelőkre is.

A kormánypárti kommunikációt az "egymásnak feszülő problémák mindenki számára kedvező megoldásként tálalálásnak" minősítette lapunk kérdésére Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője. A szakértő úgy véli, nem létezik olyan megoldás, amely a kát-támogatás csökkentése mellett elkerüli a távhő árának emelését.

Hegedűs szerint ugyanakkor nem indokolt a kát-körbe tartozó erőművek jelenlegi támogatási szintje. Rejtély, hogy a leghatékonyabb energiahasznosítás miért a legdrágább - fogalmazott a támogatás jelentős részét élvező kapcsoltan hőt és áramot termelő erőművekkel kapcsolatban az ügyvezető. Piaci szereplők korábban össztűz alá vették a javaslatot, mondván: a módosítások nyomán komoly távhőár-emelkedésre és a beruházások visszaesésére lehet számítani.

Az átlagos távhődrágulás 30-50 százalékos is lehet

A gyakorlatilag kizárólag gázzal működő kapcsolt erőművek támogatását teljesen külön kellene választani a megújuló alapú termelőkétől - előbbiek döntő többsége ugyanis annak tudatában döntött a beruházásról, hogy 2010-ben teljesen megszűnnek a támogatások - tudtuk meg Mezősi Andrástól, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) kutatójától. A kát-támogatások teljes kivezetésével az átlagos távhődrágulás 30-50 százalék lehetne, ezzel párhuzamosan 3-4 százalékkal csökkenhetne az áram ára - tette hozzá Mezősi.

Az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága egy módosító indítványt nyújtott be, amely márciustól az önkormányzati képviselő-testületektől Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörébe utalná a távhőszolgáltatónak értékesített hőenergia, valamint a lakossági távhőszolgáltatás hatósági árának megállapítását. Ennek célja, hogy egységes szabályozás és ár alakulhasson ki - hangzott el a bizottság ülésén.

A szektorbeli cégek és a befektetők szerint a legkárosabb a bizonytalanság, amit a szabályok többszöri változása jelentett az utóbbi időben. Az országosan egységes távhőár ellen pedig az a tény szól, hogy országszerte jelentős az eltérés a távhőért fizetendő díjban, a kiegyenlítés pedig így több településen önmagában komoly drágulással járna.