Kiderült, erre is jók a szupertraffipaxok

A szupertaffipaxok működésével kapcsolatban sokan szkeptikusak, mondván, azt lényegében csak sebességmérésre használja a rendőrség. Az eszközök azonban másra is jók.
Szász Péter, 2017. november 24. péntek, 15:22
Fotó: MTI Fotó

Körözött személygépkocsi haladt át csütörtökök egy Véda ellenőrző kapu kamerája alatt Hajdú-Bihar megyében - írja a rendőrség a Police.hu oldalon.

A 4-es főúton haladó gépkocsi Téglás irányába tartott tovább, ezért a Hajdú-Bihar Megyei Tevékenység-irányítási Központ munkatársai azonnal értesítették a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kollégákat.

Az ügyeletes tisztek feltérképezve a jármű további haladási útvonalát, járőröket irányítottak Újfehértó külterületére. A rendőrök a 4-es főúton ellenőrizték az autó utasait, akikről kiderült, hogy a hódmezővásárhelyi rendőrkapitányságon több rendbeli "trükkös" lopás elkövetése miatt körözik őket.

A Véda-rendszer egyébként rá is szorul arra, hogy pozitív hírek jelenek meg róla, hiszen a magyar baleseti statisztikák nem igazán igazolták vissza a szükségességét az elmúlt évben.

Tavaly 1,8 százalékkal több baleset végződött halállal vagy sérüléssel. Ez 16 628 esetet jelent. Ezen belül a halálos balesetek száma (585) 3,4 százalékkal csökkent, a súlyosaké (4911) stagnált, míg a könnyebbeké (10 833) 2,9 százalékkal nőtt. 2017-ben 3,8 százalékkal csökkent a balesetek száma.

Igazán akkor lehetne megítélni, mennyire sikeres a rendszer, ha kiderülne, hogy

  • az ország mely pontján fordult elő a legtöbb és legsúlyosabb szabálysértés, amelyeket a rendszer rögzített,
  • ha az ügyeket országos szinten lehetne összevetni,
  • elárulná a rendőrség, hogy milyen távolságból tudnak értékelhető felvételt készíteni az eszközök,
  • lennének lokális baleseti statisztikák a fix kamerák környékén.

Ezeket azonban a rendőrség vagy titkolja, vagy nem gyűjt adatokat.

Címlapkép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt.

HOZZÁSZÓLÁSOK