A hazai használtató-piaci forgalom tavalyi 20 százalékos visszaesése 7 százalékra mérséklődött az év első nyolc hónapjában a DataHouse adatai szerint. A kisebb-nagyobb mínuszokat mutató hónapok után augusztusban fordulat történt a piacon, a forgalom már 12 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit, a 2008 azonos időszakához képest viszont így is több mint 13 százalék az elmaradás. Így összesen 273,7 ezer személyautó cserélt gazdát január-augusztusban. (Összehasonlításul: ugyanebben az időszakban közel 29 ezer új autó került forgalomba, használtként pedig több mint 11 ezer jött be az országba.)



A darabszám alapján összeállított toplista élén a forgalom csökkenése ellenére sem történt változás 2008-hoz képest. Az első helyen így továbbra is az Opel áll, majd a Suzuki, a Volkswagen, a Ford és a Renault következik.



Az első nyolchavi adatok alapján a gazdát cserélt mintegy negyvenezer Opel közel felét a régebbi Astrák adták, a Corsákra a forgalom ötöde, a Vectrákra pedig bő egytizede jutott. Visszatérve az Astrákhoz, a hasznaltauto.hu kínálatában a fellelt 3,1 ezer gépkocsi több mint negyede az első generációs modell (G), bő egyharmada pedig az eggyel fiatalabb (H) verzió volt.

A Suzukiknál - tükrözve az újautópiac évekkel ezelőtti tendenciáit - természetesen a Swift a sztár, a 33 ezres összdarabszám kétharmadát ezek a szinte kizárólag Magyarországon gyártott autók adják. A statisztikából az nem derül ki, hogy a régi és az új verziónak ebben mekkora az aránya. A hasznaltauto.hu-n megtalálható Swift-kínálat alapján viszont úgy tűnik, hogy szűk kétharmados részt adhatnak a régebbi modellek. (Azt, hogy a hasznaltauto.hu kínálatából csak korlátozottan lehet következtetni az országos forgalomra, jelzi, hogy ott az eladó Suzukik csak mintegy fele Swift.)

A Volkswageneknél a Golfok viszik a prímet, a 25 ezres teljes VW-forgalom egyharmadát adják ezek az alsóközepes kompaktok, míg a Passatokra és a Polókra bő egyötöd-egyötödös súly jut.

Ennél is kiegyenlítettebb képet mutat a használt Fordok piaca. A több mint 23 ezres darabszámból 15-15 százalék az Escortok és a Fiesták súlya, a Focusokra 29, a Mondeókra 20 százalék jut a forgalomból.

Abból a közel 19 ezer Renault-ból, ami gazdát cserélt az év elsó nyolc hónapjában, közel egyharmados részt képviseltek a Mégane-ok, a Cliók súlya 18 százalék, a Lagunáké, Sceniceké és Thaliáké pedig mintegy egytized-egytizedes volt.