Kiderült: ezen az árfolyamon váltják át a devizahiteleket

Az euróhiteleket 308,97, a svájci frankhiteleket pedig 256,6 forintos árfolyamon forintosítják, derültki a Nemzetgazdasági Minisztérium vasárnap délutáni közleményéből. A bankok biztosan jól járnak, ugyanis a paici szinten történik meg a forintosítás, kérdés, hogy az adósok mennyire járnak jól.
Index.hu, MTI, 2014. november 9. vasárnap, 15:55

A devizahitelek forintosítása a Kúria döntésének időpontja óta eltelt időszak átlagárfolyamán, vagy a 2014. november 7-én jegyzett napi MNB-árfolyamon történik majd, a két érték közül a devizahiteles számára kedvezőbb árfolyamot köteles a bank alkalmazni - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel vasárnap.

Felidézik: az NGM megállapodást írt alá a Magyar Bankszövetséggel a fogyasztói (deviza alapú és deviza) jelzáloghitelek forintosításánál felmerülő kérdésekről. A megállapodás törvényi átvezetését, parlamenti képviseletét a kormány a fair bankokról szóló jogszabállyal együtt külön törvényben fogja végrehajtani.

A tájékoztatás szerint a forintosítás zökkenőmentes lebonyolításához szükséges deviza mennyiséget a Magyar Nemzeti Bank (MNB) teljes egészében biztosítja.

A kormány bízik abban, hogy a devizahitelek kivezetését követően a bankok minden energiájukat és rendelkezésre álló forrásaikat a magyar gazdasági szereplők hitelezésére, a gazdaság növekedésének további előmozdítására fogják fordítani - írta a minisztérium.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2014.11.10 18:25

@kozmix1:

"ők nyertek!!!"

Ezt majd akkor vonjuk meg, amikor hozzá is jutnak a pénzükhöz... ;-))
Egy manyup pénzhez hozzájutni azért nem egyszerű dolog... :-))
Ez nem olyan mint az önkéntes, hogy letelik a 10 év , felbontod kifizeted az SZJA+ehot, és jóccaka.

"tehát csak a szerződés változna, és esetleg a későbbi kamat, és árfolyam különbségek, a lényeg nem!!!"

Ezt most csűrheted csavarhatod, de ha a 2/3-ad azt mondja, hogy 2+2=5, akkor az annyi és kész. És itthon maccsod nincs, hogy bármit lépjél ellene.

----------

Itt van pl. korkedvezmény-biztosítási járulék esete. 2014 év végével a korkedvezményre jogosító évek szerzési lehetősége megszűnik,
de 2015-re mégis beszednek a ktgv-ben 1,5 milliárd HUF-t korkedvezmény-biztosítási járulékból a magyarországi egészségkárosító munkakörben dolgozóktól, ami az ilyen "új korkedvezményes évek megszerzésének" fedezetét szolgálta.

Vagyis jövőre simán ellopják ezeket a járulékokat, mert a szolgáltatás / évek gyűjtésének fedezete / az 2014 év végével megszűnik.

És a dolgozók mehetnek jövőre mind Strassbourgba miután itthon a keresetüket a bíróságok hatáskör hiányában nyílván mind elutasítják.

--------------

"És szerintem rossz az Ausztriai példa,"

Én nem hiszem, most hogy a törlesztőrészlet megállapításakor a képlet végén, vagy az elején konvertálsz, az szerintem mindegy. :-)

A lényeg a "kényszerkonverzió" esete, az pedig megvolt. Hogy az a törlesztőrészlet megállapításának melyik periódusában zajlik le, az szerintem 8.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2014.11.10 18:16

@rw2:

"Még mindig nonszensznek tartom, hogy 7-10% CHF hitelkamatok repkednek, 0.2%-os CHF LIBOR mellett, és a bankok által sokat hivatkozott CDS is durván lecsökkent. A kamatoknak véleményem szerint reálisan 2-4% között kellene lennie, ha hozzávesszük a te általad írt 10%-ot, akkor azzal már valóban meg lennének mentve."

Hát igen, ugye a bankok és a kormányzat viszonyát az utóbbi évek rendesen megmérgezték, illetve a tripla bóvli állapot sem segít ezen túlságosan.

A Bankszövetséggel lehetett volna ezen variálni, javítani akár pl. tranzakciós illetékért cserébe, de ez is a mi lett volna ha...

Ez részben az elmúlt évek kormányzati erőpolitikájának következménye (is), hogy a bankok is a passzív ellenállás stratégiáját választották.
Diktatúrában mondjuk csak ez működik, sok választásuk nem volt.

"
Így több évre elnyújtva lehet hogy működne az, hogy a gazdaságot nem bántja a dolog, ezt nem tudom megítélni. "

Az a lényeg, hogy kiszámítható nyújtott pályát kell felvázolni, és akkor szépen megy a dolog.

"sem fogja őket az a közel 10%."

256-> 225, azért kicsit több mint 10%, de a mostani 0%-hoz képest mindenképpen előrelépés. Ebben a sztoriban ma már sajnos nincsen több. Ennyit lehetne reálisan elérni, innen ahol most állunk.
A mozgástér ilyen téren jócskán beszűkült.

Nem kellett volna hülyíteni a népet a 30%-okkal, meg elhúzni a mézesmadzagot a Zemberek előtt a burzsuj végtörlesztéses témával 3 éve, hogy mindjárt ti jöttök, aztán nem lenne most a pofáraesés.

Arról nem is beszélve, hogy a végtörlesztés okozta forintgyengülés miatt hónapokon át emelt törlesztőt fizettek azok, akik nem tartoztak a kiváltságos társadalmi osztályba, és kimaradtak. ;-)

"az ha a svájci frank visszagyengülne az euróhóz képest oda ahol volt "

Ez a hiteleseknek ez csak jó lenne / extra /, de ezzel én nem számoltam a 225-ös CHF/HUF esetén.

Az biztos, hogy a két kezüket összetehetik, és szervezhetnének birkamenetet a SNB-nek, hogy meghúzta 2 éve az 1,20-as zónát az EURCHF-ben, és ezt minden körülmények között tartotta.
Tulajdonképpen a svájci jegybank tette a legtöbbet a devizahitelesekért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2014.11.10 17:27

@melos: Azért, ez nem egészen így van, emlékezz csak vissza, a MANYUP-ban a fenyegetések ellenére bent maradtakra, ők nyertek!!!
És szerintem rossz az Ausztriai példa, mert azt sem szabad elfelejteni, hogy a deviza adósok ezidáig is forintban törlesztettek, tehát csak a szerződés változna, és esetleg a későbbi kamat, és árfolyam különbségek, a lényeg nem!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.11.10 17:15

@melos: Nem vagyok a folyamatos forintgyengítés híve, inkább a stabilításé, ebbe a túlzott erősítés sem fér bele.

Így több évre elnyújtva lehet hogy működne az, hogy a gazdaságot nem bántja a dolog, ezt nem tudom megítélni. A devizahiteleseket kétségkívül segítené, de azért "megmenteni" ez sem fogja őket az a közel 10%.

A legnagyobb segítség amire hatással lehet a kormány, hogy normális hitelkamatok legyenek. Egyszer régen kiszámoltam, hogy minden egyes % kb 10HUF árfolyamváltozással egyenértékű változást okoz a hiteltörlesztőben.
Még mindig nonszensznek tartom, hogy 7-10% CHF hitelkamatok repkednek, 0.2%-os CHF LIBOR mellett, és a bankok által sokat hivatkozott CDS is durván lecsökkent. A kamatoknak véleményem szerint reálisan 2-4% között kellene lennie, ha hozzávesszük a te általad írt 10%-ot, akkor azzal már valóban meg lennének mentve.

Amire nincs hatással a kormány sem, az ha a svájci frank visszagyengülne az euróhóz képest oda ahol volt (ami kamatemeléssel járna, ekkor kellene forintosítani). Persze, ez már nem rajtunk múlik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2014.11.10 16:54

@kozmix1:

"kötelező, ha kézben van egy érvényes devizaalapú szerződés!!! "

Az itthon teljesen mindegy, hogy milyen szerződés van a kezedben. Ezek azt csinálnak amit akarnak. 2/3-uk van.

Ha közlik, hogy törvény alapján ilyen és ilyen akármi alapján márpedig forint alapra át kell vezetni akkor át kell vezetni és kész.

Mehetsz a fideszes Kúriához, a fideszes alkotmánybírósághoz zabot hegyezni, ha nem tetszik valami.

Értem ? :-))

Max. mehetsz Strassbourgba, de az ilyen kényszerátváltás nem ördögtől való dolog.

Pl. anno ha valaki mondjuk osztrák schillingben adósodott el, és Ausztria belépett az eurozónába, szerinted mit csináltak a schillinges hitellel ? :-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html