Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

December 1-jétől indulhat meg az ügyfelek regisztrációja a havi kétszeri ingyenes banki készpénzfelvételre, akik benyújtják bankuknak az erről szóló nyilatkozatot - mondta a hvg.hu-nak egy neve elhallgatását kérő vezető fideszes politikus.

A politikus szerint az erről szóló törvényjavaslatot még szerdán a költségvetési bizottság elé viszik. Úgy számolnak, hogy mintegy 6,5 millió embert érint ez az opció, a banki ügyfeleknek ugyanakkor személyesen kell majd befáradniuk a bankjukba a formanyomtatvánnyal. A személyes ügyintézésre azért van szükség, mivel a bankok nem biztos, hogy minden esetben elfogadnák az e-mailes, vagy levélben feladott nyilatkozatok hitelességét. A politikus szerint információs kampányt is terveznek ezzel kapcsolatban.

A Napi.hu véleménye szerint ha valóban formanyomtatvány személyes benyújtása kell majd az ingyenes készpénzfelvételhez, az jelentősen szűkíti a kedvezményben részesülők körét. Egyrészt nincsenek kevesen, akiknek egy egyszerűbb hivatalos nyomtatvány kitöltése is gondot okoz, másrészt nem minden településen érhetők el könnyen a bankfiókok, továbbá sokaknak valószínűleg nem éri meg az energiát az, hogy havonta pár száz forintot spórolhasson. Ez a megoldás ugyanakkor egyik eleme lehet annak a törekvésnek, hogy a kabinet immár kevésbé akar konfrontálódni a bankokkal, ahogyan a jelek szerint a devizahitelesek ügyét is - azonnali forintosítás helyett - a banki véleményekhez közelítő megoldással rendezné.