Kiderült, hányan vannak a "szerencsés" nyugdíjasok - erre büszke a kormány

2014-ben még csak 674-en, tavaly már 1944-en kaptak 300 ezer forintos vagy annál is nagyobb összegű nyugdíjat, idézi az Index.hu Rétvári Bence államtitkárt, aki szerint ma a nyugdíjasok jobban járnak, mint a szocialista kormány idején.
K. Kiss Gergely, 2017. április 14. péntek, 19:18
Fotó: Napi.hu

Korózs Lajos szocialista politikus tette fel azt a kérdést Rétvári Bence államtitkárnak, hogy hányan kapnak ma több százezer forintos vagy akár milliós nyugdíjat. Rétvári az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai alapján válaszában közölte: 2014-ben 674-en, 2015-ben 923-an, 2016-ban pedig már 1944-en kaptak legalább 300 ezer forintnyi nyugdíjat, azaz egy év alatt megkétszereződött, két év alatt pedig majdnem megháromszorozódott a számuk. Eközben a szolgálatban töltött évek átlaga nem változott: az továbbra is 44,1 év - olvasható a portálon.

Rétvári válaszában elmondta azt is: "ma már a nyugdíjasok csaknem a 70 százalékát megkapják annak az összegnek, amit aktív éveikben kerestek. Míg ez az arányszám a szocialista kormányzás mélypontján mindössze 54 százalék volt, addig tíz év alatt, 2016-ra 67 százalékra emelkedett."

Rétvári szerint a legmagasabb és legalacsonyabb nyugdíjak közötti különbség egyébként nem is számít nagynak Magyarországon: mint írja, a Handelsblatt elemzése szerint "a németországi nagyobb cégek menedzserei átlagban 93-szor annyit kerestek tavaly, mint ugyanazon cég alkalmazottai". Ezzel szemben Magyarországon nincsenek ekkora különbségek a keresetek és ennél fogva a nyugdíjak között sem - írja, bár ennek arányáról már nem közölt adatokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK