Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A munkabér és az időbeosztás alapján választanak munkahelyet a magyarok - derül ki a PwC Magyarország 2020-ban is megvizsgálta a munkahely választási preferenciákat.

A 16-28 éves korosztályban a munkahely választási szempontok között három év után idén nagyot ugrott az alapbér jelentősége, míg a munkahely és magánélet közötti egyensúlyt megteremtő rugalmas munkarend és munkaidő, valamint kiszámítható időbeosztás továbbra is kiemelten fontos számukra.

A tavalyi eredményekel összevetve fontos változás, hogy a közvetlen munkatársak személye két helyet lépett előre a sorrendben (6-ról a 4. helyre), megelőzve ezzel az érdekes, kihívást jelentő munkát (5.), a túlóra kifizetést, valamint a közvetlen felettes vezetői stílusát is.

A tapasztaltabb munkavállalók felértékelődtek az utóbbi időszakban, így fontos, hogy az ő szempontjaikkal is tisztában legyenek a munkáltatók - véli Bencze Róbert, a PwC Magyarország igazgatója.

A 28 év alattiakat és 28 év felettieket összehasonlítva érdekes különbségek vannak: miközben az alapbér és a rugalmas munkaidő mindkét csoport számára fontos, a 28 év felettieknél ezeknek a tényezőknek még kiemeltebb a szerepe. A tapasztaltabb munkavállalóknak fontosabb a közvetlen felettes vezetői stílusa, hiszen tapasztalatból tudják, mennyire sokat számít a vezető személye a mindennapokban. Az idősebbek számára emellett a valós teljesítményen alapuló előmenetel, a távmunka lehetősége, a munkahely biztonsága, a cafeteria, valamint a bónusz is fontosabb, mint a fiataloknak.

Az oroszoknak is csak a pénz számít

Az orosz és közép-európai toplistával összehasonlítva nyugaton több kultúrával kapcsolatos elem jelenik meg, és a transzparens üzleti működéssel kapcsolatos szempontokat is magasabbra értékelik. A nyugat-európai válaszadók pozitív, kommunikációra és kooperációra törekvő munkahelyet tartanak ideálisnak, az anyagi jellegű elemek összességében másodlagos szerepet játszanak. Közép-Európa egy átmenetet képez az orosz és a nyugati preferenciarendszer között: az anyagi juttatásokkal kapcsolatos preferenciák az oroszországinál kevésbé, viszont a nyugatinál hangsúlyosabbak. A kommunikációra és kooperációra épülő, kihívást jelentő munka vágya erősebb, mint az oroszoknál, ugyanakkor elmarad a nyugati értékeléstől.

Az év egyik újdonsága, hogy ezúttal nemcsak a hallgatók és pályakezdők, hanem a tapasztalt munkavállalók elvárásait is felmérték. Új elemként került a listára a felsőfokú tanulmányok támogatása (10.): a fiatalok számára meghatározó szempont, hogy munkahelyük rugalmas időbeosztás vagy anyagi hozzájárulás révén támogassa a tanulmányaikat.

Szintén új elemként jelent meg a munkahely biztonságának (12.) szerepe: fontossá vált a koronavírus-járvány alatt, hogy a vállalat felelősséget vállaljon az ott dolgozókért és gazdasági visszaesés esetén is törekedjen a megtartásukra.