Maga a rezsicsökkentés 7 milliárd 787 millió forintba kerül, ehhez társul a 27 millió forint dologi kiadás. Az idei költségvetésen belüli átcsoportosítást azonnal végre kell hajtani, míg az elszámolás határideje június 30. - áll a határozatban.

Március közepén jelent meg az a kormányhatározat, amely előírja, hogy a távhőszolgáltató a 12 ezer forintos árkompenzációt az áprilisi számlából írja jóvá, ha a számla ennél kevesebb összeget tartalmaz, akkor a következő hónapok számlái kell csökkenteni, míg el nem fogy a 12 ezer forint. A teljes összeget június utolsó napjáig kell jóváírni. A 12 ezer forintos juttatás csak a lakás céljára használt ingatlanban, lakossági díjszabással igénybe vett távhőszolgáltatás után jár.

A lakóépület fogyasztói közössége esetében - ha a fűtési célú távhőszolgáltatás díja díjszétosztás nélkül kerül megfizetésre - a juttatást a közösség megbízottja osztja szét, lakásonként. A korábbi határozat szerint a távhőszolgáltatók április 15-ig kapják meg az energiapolitikáért felelős minisztertől az általuk kifizetett kompenzációt, az indokolt költségeikkel együtt. Ennek a forrásáról intézkedett most a kormány.