Kiderült, honnan várja a csodát a magyar kormány

Négy olyan terület van, ahol még van növekedési lehetőség: az agrárszektor, a hadipar, a járműipar, a vegyiparban - mondta el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.
Szabó Dániel, 2018. február 15. csütörtök, 14:37
Fotó: MTI Fotó

A tárcavezető magyarázatként közölte, hogy a katonai beruházások kapcsán többek között attól várnak növekedést, hogy a honvédségi kiadásokat a korábbi 430 milliárd forintról 1000 milliárdra emelték. A növelés célja, hogy Magyarország megközelítse a NATO által előírt költési szintet, mely a GDP 2 százalékának hadi fejlesztésekre fordítását várja el.

A járműipar kapcsán a kapacitások növekedésére számít a magyar kormány. Lázár szerint a jövőben - főként a 2018-as évben - emelkedhet a vegyipari beruházások volumene.

Emellett a miniszter ismét elmondta, hogy a kormány a jövőben 50 százalékban megújuló energiát használna a Paksi Atomerőmű által megtermelt áram mellett. Ezért módosítanák a villamosenergia-törvényt, soron kívül kérik a parlamentet ennek elfogadására. A tervezet lényege, hogy a földművesek egyszerűen létesíthessenek napelemparkokat. Valamint köteleznék az elosztókat, hogy átvegyék a nepelemparkoktól az áramot.

A tervezett jogszabály emellett a kötlségvetés számára előírná, hogy támogassa az erőművek építését. Erről még egyeztetnek az Európai Bizottsággal, de bíznak abban, hogy engedik ennek elfogadását és életbe léptetését, valamint uniós forrásokat is akarnak rá.

A fotó forrása: MTVA.

HOZZÁSZÓLÁSOK