Kiderült, hová tűnt félmillió magyar

Matolcsy György a nagykövetségi becslések alapján beszélt félmillió, külföldön dolgozó magyarról - közölte az NGM. Nagy-Britanniában dolgoznak a legtöbben, de sokan vannak Németországban és Ausztriában is.
Index.hu, 2013. január 30. szerda, 15:49
Fotó: Napi.hu

Nagy-Britanniában 300 ezer magyar dolgozik, nagyrészt Londonban, Németországban 100 ezren, jellemzően Berlinben, Bajorországban és Baden-Württembergben, Ausztriában körülbelül 50 ezren és 50 ezren az unió többi országában - közölte az Index kérdésére a nagykövetségek becslésére hivatkozva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn, a Nokia Siemens Networks Kft.-vel kötött stratégiai megállapodás aláírásakor azt mondta, a kabinet célja, hogy visszatérésre ösztönözze a jelenleg külföldön dolgozó "félmillió kitűnő magyar munkavállalót".

Bár a minisztérium azzal kapcsolatban nem adott felvilágosítást, hogy a kinn dolgozó magyarok melyik szektorokban helyezkedtek el, és évenkénti bontást sem közöltek, a német statisztikai hivatal szerint csak az elmúlt két évben több mint hetvenezer, 2008 óta nagyjából 120 ezer magyar telepedett le hivatalosan német területen, 46 százalékkal nőtt a Magyarországról Németországba érkezők száma.

Jonathan Knott, brit nagykövet egy Indexnek adott interjúban azt mondta, London ma a világ ötödik legnagyobb magyar városa lehet az ott élő magyarok száma alapján. A hivatalos adatok is ezt mutatják: 2007 és 2010 között évente 12-15 ezer, tavaly több mint 17 ezer magyar kért hivatalos munkavégzéshez adószámot, de 2004-2006 között is évi öt és tízezer között volt a számuk.

A magyar statisztikai hivatal adatai sem biztatóbbak: "az utóbbi években majdnem kétszeresére nőtt a Magyarországról elvándorolt állampolgárok uniós államokban regisztrált állománya" - mondta korábban az Indexnek a KSH migrációkutatója, Melegh Attila. Míg 2005-ben a hazai népesség egy százaléka hagyta el az országot, hogy hosszabb, rövidebb ideig külföldön éljen, mára ez a szám két százalék lett, azaz 180 ezer fő fölé emelkedett.

Megnőtt a fiatalok érdeklődése a külföldi munkavállalás iránt

A CV&More online foglalkoztatási portál adatai szerint minden hetedik fiatal magyar el tervezi hagyni az országot, az adatbázisban elsősorban 22-29 éves, hatvan százalékban diplomást kérdeztek. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet hasonlóan elképesztő értéket mutatott: a Google Trends felhasználásával arra jutottak, hogy 2010 ősze óta megugrott, és tavaly év elején csúcsra nőtt a külföldi munkavállalás iránti érdeklődés és kivándorlási hajlandóság. 2010 nyarán 40 pont körüli mutató tavaly januárban 100 ponton volt, vagyis másfél év alatt két és félszeresére nőtt. Orbán Viktor miniszterelnök úgy számolt, ha pártja megnyeri a 2014-es választást, 2018-ra Magyarország olyan hely lesz, ahová a külföldre vándorolt összes magyar fiatal haza akar majd térni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2013.01.31 05:00

@zsuzsimami: En ismerek ketgyermekes csaladot akik kikoltoztek Londonba, hidd el, a szulok sem tervezik, hogy visszaternek Mo -ra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsuzsimami, 2013.01.31 04:41

Ez a "kivándorlás azért veszélyes, mert a fiatal szülők viszik a gyerekeiket is. A szülők még lehet, hogy visszajönnek, de a gyerekek akik ott szocializálódnak azok már nem biztos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Matheusz86, 2013.01.30 22:04

Irány külföld, aki teheti. Nyelvtudás nélkül is meg lehet keresni kint nettó 250-300 000Ft-ot (pl. Mekiben mosogatva). Minek otthon maradni? Heti egyszer nézem a magyar híreket meg, de csak nevetnem kell. Egyik nap bedől a forint, másik nap világbajnok, egyik nap jó a gazdaságunk, másik nap államcsőd. Mindezek mögött pedig azt kellene látni, hogy jelenleg Magyarországon nem éri meg dolgozni, nincs megbecsülés, létbiztonság... A kemény munkával évek alatt megkeresni annyit, hogy 50 évre hitellel vehess egy házat és hasonló maszlag szövegek nagyon nem tartanak Magyarországon senkit.

Addig kell eljönni, amíg lehet, mert ahogy kintről látom, rossz a helyzet, havonta több ezren jönnek külföldre. Érdemes csak vasárnap menni egy kört az osztrák autópályán. Csak magyar autót látni Münchenig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsolt5, 2013.01.30 21:00

@Zsint1: kedves Zsint1! en ugyan annyira nem vettem ki a cikkből,hogy mondjuk kifejezetten az ingázó magyarokról szólna. Én Németország északi részén élek, de van magyarországi állandó lakhelyem is és hiányzik is nagyon a hazám, az otthonom, a szüleim, a barátaim stb...A választójogommal nagy valószínűség szerint - amennyiben ezt még akkor lehetővé fogják esetleg tenni, mert bizony "láttam én már karón varjút" - élni is fogok. Hidd el, én is tudom azt, hogy milyen idegenben magyarnak lenni, mikor arra vágynék, hogy otthon is legyen melóm, persze lehetőleg normális pénzért. Korábban is dolgoztam már külföldön logisztikai területen, jelenleg is azzal foglalkozom. Érdekes módon Magyarországon 50 elküldött pályázat után sem nagyon kellettem sehova, majd amikor csalódottságomban újra a külföld felé tekintettem, a harmadik pályázat után már volt munkahelyem. Felteszem én a kérdést, Magyarországon miért nem kellek? Pedig hidd el, két nyelvet nem csak makogás szintjén beszélek és 15 év szakmai tapasztalat van mögöttem, abból pár év vezetői...Talán nem véletlen az elvándorlás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsint1, 2013.01.30 20:49

@szkiita, Te hallotad azt a mondást, hogy " a történelemben nincs ha"....??? Pestiesen"Ha a nagymamám csilingelt volna, ő lett volna a villamos... Elmondom mi lehetne MA és HOLNAP (mert a lehetne az csak itt értelmezett) MA itt vagyunk a Kárpát medence közepén, praktikusan 90%-ban nincsenek határaink, összekötnek a folyók, utak, vasutak, távközlés és internet, sőt a bankrendszer, meg a gáz, olaj és villanyvezetékek.... Mi akadályoz meg bennünket abban hogy versenyképesek legyünk pl. Varsóban, vagy Nagyváradon, vagy Bécsben, vagy Splitben, vagy Berlinben? Tudod e hány vállalkozó dolgozik pl. az osztrák, német és észak olasz idegenforgalomban? Az egy gond, hogy az EU-n belüli helyzetünkért, a belső működésért a mindenkori kormány lehetősége és felelőssége tenni. Azt hogy ezt nem látod, lehet hogy csak annyi a baj nem írsz-olvasol-beszélsz németül-lengyelül-románul-olaszul? Esetleg in English, a little? Tudtad, hogy az 1800-s évek végén a gyárakban 2-3 nyelven beszéltek az emberek, nyelvvizsga nélkül? Tudtad, hogy pl Győrben döntően német ajkú volt a lakosság? Tudod, a történelemből TANULNI LEHET, megváltoztatni NEM ÉRDEMES, MERT BECSAPOD MAGAD, és MINDENKI MÁST! Vagy EZ A CÉL?????? Mert akkor nem kell a ma és a jövő lehetőségével, felelősségével foglalkozni??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html