BUX
38643

Kiderült: így épül fel az új kormányhivatal

A kormány kereskedelem- és befektetésösztönzési ügynöksége, az ITD Hungary jelenlegi belföldi irodahálózata az egyharmadára zsugorodhat, amint a Nemzeti Külgazdasági Hivatal valóban átveszi a cég munkáját.

NAPI, 2011. február 2. szerda, 13:20

A napokban látott napvilágot az az utasítás, amellyel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jóváhagyta a január 1-jével létrehozott Nemzeti Külgazdasági Hivatal szervezeti és működési szabályzatát (szmsz).A dokumentumból kitűnik, hogy a hivatal nevének rövidítése - bár nem minősül a 2010. december 31-ével megszűnésre ítélt, ám még mindig működő ITD Hungary Zrt. jogutódjának - ezúttal is az angol nyelvű elnevezés kezdőbetűiből áll össze: HITA, azaz Hungarian Investment and Trade Agency.A HITA székhelye a budapesti Kálmán Imre utca 2. szám alatt, a hivatalt irányító Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) telephelyén található.Az szmsz-ből kiderül, hogy jelentősen szűkül a regionális irodahálózat. Az ITD honlapján elérhető térkép szerint jelenleg 18 vidéki városban működik regionális iroda, míg a Külgazdasági Hivatalnak csak Győrben, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Székesfehérváron lesznek belföldi kirendeltségei. Ha valóban bezárnak tucatnyi irodát akkor, amikor a hivatal ténylegesen is átveszi a jogutód nélkül megszűnő ITD tevékenységét és eszközeit, azzal közel húszan veszíthetik el állásukat. Ezzel együtt továbbra is kérdéses, hogy miként lesz az ITD jelenlegi, 230 fős gárdájából 155 fős kormányhivatali apparátus.Utóbbi keretből két hely már foglalt is, hiszen - korábbi értesüléseinknek megfelelően - Dobos Erzsébet, az ITD-hez tartozó Enterprise Europe Network igazgatója lett a kormányhivatal vezetője, helyettese pedig a szintén az ITD-től érkezett Kerekes György.

Forrás: Hivatalos ÉrtesítőA nagyobb szervezeti egységek között a gazdasági főosztályon 28, a befektetésösztönzési főosztályon 29, a stratégiai és hálózatirányítási főosztályon, 38, az üzletfejlesztési főosztályon - ami alá külön osztályként az Enterprise Europe Network tartozik - 34 fő dolgozik majd.Az NGM korábban arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy új struktúrájú feladatellátás lényege, hogy a hivatal az ITD Hungarytől csak az állami közfeladatnak minősülő, a rendeletben meghatározott feladatokat veszi át. Az ezekhez kapcsolódó munkakörökben foglalkoztatott munkatársak átvételére van lehetőség.A lap korábban arról számolt be, hogy függetlenül az ITD Hungary jövőbeni sorsától, legalább nyárig meg kell maradnia a szervezetnek. Bár például szakmai rendezvényeket már nem tartanak, de a folyamatban lévő szerződések sorsát rendezni szükséges, a kinnlevőségeket be kell hajtani, a számlákat pedig kiegyenlíteni.