Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Noha még semmi nem biztos, a Népszava szerint valószínűleg a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. lehet a Paks II. beruházás első komoly építőcége. A napilap értesülései szerint az úgynevezett felvonulási - termeléshez közvetlenül nem kapcsolódó infrastruktúra - épületek kivitelezésére kiírt pályázatot a magyar cég nyerte.

Az állami Paks II Zrt. oldala szerint a Roszatom fővállalkozást végző leányvállalata, a JSC ASE szeptemberben írt ki pályázatot egy 300, illetve egy 360 fős iroda, valamint egy százfős étterem-főzőkonyha kivitelezésére. Ezeket kellett a nagyrészt a 10 milliárd eurós orosz hitelből épülő atomerőműépítési projekt során elsőként engedélyeztetni, de a kérvényt az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elsőre - átdolgozást kérve - visszadobta. A tavaly év végén másodszor is beadott engedélykérelemnek aztán az OAH már zöld utat adott.

A méretes pályázati dokumentációból úgy tűnik, hogy eredetileg négy társaság is jelentkezett a munkára. A KÉSZ 9,5 millió eurót (3 milliárd forintot), a török Pasifik Gayrimenkul 11,4 millió eurót (3,6 milliárd forintot), az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz közel álló Paár Attila tulajdonolta West Hungária Bau 19,7 millió eurót (6,2 milliárd forintot), az orosz OES pedig 23,6 millió eurót (7,4 milliárd forintot) kért  a megvalósításra - írja a Népszava.

Végül, a legmagasabb pontszámot a KÉSZ pályázata kapta, így őket javasolta a kiíró döntőbizottsága szerződéskötésre. Az ügy érdekessége, hogy a KÉSZ Csoport szóvivője a napilapnak csak azt az értesülését erősítette meg, hogy a társaság valóban indult a tenderen, és ott a legkedvezőbb ajánlatot tette.