A dologban nemcsak a szokatlanul nagy támogatás az érdekes, hanem az is, hogy korábban senki nem tudta, mi is az a Libertate Polgári Társulás, és hogy kik állnak mögötte. Többször felmerült, hogy a magyar kormány ezen a szervezeten keresztül támogatná a Magyar Közösség Pártjának (MKP) szlovákiai kampányait - írja a 444.hu.

A Parameter.sk-nak most bevallotta a csallóközcsütörtöki alpolgármester, az MKP által támogatott Németh Róbert, hogy ő a Libertate alapító elnöke. A szervezetnek Némethen kívül még két tagja van, Szitás Zoltán és Nyilfa Péter, utóbbi szintén az MKP tagja. Nyilfa ehhez képest korábban azt mondta a Parameternek, hogy ő csak ügyvédként vett részt a Libertate megalapításában, arról nem beszélt, hogy tagja is a szervezetnek. Németh azt állítja, hogy a 710 ezer eurós magyar támogatáshoz pályázat útján jutottak, de erről nem árult el többet.

Az alpolgármester azt mondta, neki nincsenek magyarországi politikai kapcsolatai, arról viszont nem akart beszélni, hogy főnökének, Őry Péter csallóközcsütörtöki polgármesternek, aki az MKP Országos Tanácsának elnöke, nagyon is vannak - mutat rá a 444.hu.

A szlovák törvények szerint a szlovákiai pártok nem fogadhatnak el anyagi támogatást külföldről, sem közvetve, sem közvetlenül. A politikai pártok viszont kaphatnak támogatásokat párton kívüli szervezetektől, ezeket az adatokat azonban nyilvánosságra kell hozniuk. Az MKP weboldalán feltüntetett adományozók között kizárólag magánszemélyek szerepelnek, akik jobbára maguk is párttagok.