Kiderült, kiken múlhat az olimpiai népszavazás

A Momentum Mozgalomnak 138 ezer érvényes aláírást kell összegyűjtenie a budapestiektől, hogy népszavazás lehessen a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról. Az íveket viszont nemcsak a fővárosiak szignózhatják, hanem majdnem 200 ezer tartózkodási hellyel rendelkező is. Ha voksolás lesz, ők is az urnához járulhatnak.
Szabó Dániel, 2017. február 16. csütörtök, 14:36
Fotó: Napi.hu

A személyi adat- és lakcímnyilvántartás 2016. január 1-jei adatai alapján az érvényes budapesti lakóhellyel rendelkezők száma 1 561 250 fő, az érvényes budapesti tartózkodási hellyel rendelkezők száma 195 497 fő - tudta meg a Napi.hu a Belügyminisztériumtól. Ez leginkább amiatt fontos most, mert a budapesti olimpiai népszavazás egyik legfontosabb kérdése, hogy össze tud-e gyűjteni a Momentum Mozgalom 138 ezer érvényes aláírást, hogy kiírják a referendumot.

Ahogy arról a népszavazásról szóló csütörtöki cikkünkben részletesen írtunk, a 138 ezres minimális küszöböt a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) úgy határozta meg, hogy a jogszabályok szerint a helyi népszavazáshoz a választójoggal rendelkező állandó lakcímmel rendelkező budapestiek legalább tíz százalékának aláírása kell. Viszont az alaptörvény és a választási törvény is megengedi, hogy a helyhatósági választásokon és népszavazásokon részt vehetnek az érvényes tartózkodási hellyel rendelkezők is.

A most, a belügyi tárcától megkapott adatok azonban még nem jelentik azt, hogy közel 200 ezer fővel nagyobb a halmaz. Ugyanis ebben a számban benne vannak a 18 évnél fiatalabbak, a korlátozottan cselekvőképesek és a közügyektől eltiltott emberek. Ahogy az 1 millió 561 ezer állandó lakcímmel rendelkezők 88 százaléka, vagyis 1,38 millió ember szavazhat. Ezzel az aránnyal számolva nagyjából 170 ezer potenciális szavazóval kell még számolni.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) korábban már jelezte, hogy szerintük a tartózkodási hellyel rendelkezők miatt szabálytalan az FVB által meghatározott limit. Ifj. Lomnici Zoltán, a szervezet szóvivője emiatt kilátásba helyezte, hogy a leadást követően fellebbezni fog, hogy ne csak 138 ezer érvényes aláírást várjon el a bizottság, hanem a tartózkodási engedéllyel rendelkezőket is számítsák bele. Az Indexnek a Fővárosi Választási Iroda, illetve a Fővárosi Választási Bizottság a múlt héten azt mondta, ezt a számot nem módosítják.

HOZZÁSZÓLÁSOK