Kiderült, kinek fáj legjobban a kormányzati megszorítás

A költségvetési zárolás részleteit augusztus 1-jéig kell elkészíteni a minisztériumoknak, amelyek közül a legtöbbet, közel tízmilliárdot az egészségügyért és oktatásért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumától vonják el. A Miniszterelnökség tartalékában 20 milliárdot jegelnek.
MTI-Eco, 2014. július 18. péntek, 08:08
Fotó: Napi.hu

A költségvetési zárolás részleteit augusztus 1-jéig kell - a gazdasági miniszter jóváhagyása után - bejelenteniük a fejezetek kezelőinek a Magyar Államkincstárnak - tartalmazza a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat. Ez rögzíti a Varga MIhály nemzetgazdasági miniszter által csütörtökön bejelentett 110 miliárd forintos zárolásból az egyes minisztériumokra, illetve fejtetekre jutó összegeket, és a zárolás főbb szabályait.

A 2014-es hiánycél tartásához szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat alapján a minisztériumok közül a legnagyobb zárolási kötelezettség az Emberi Erőforrások Minisztériumára jut mintegy 9,671 milliárd forinttal, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak 8,378, a Földművelésügyi Minisztériumnak 5,552 milliárd forint zárolásáról kell gondoskodnia. Ugyancsak jelentős a Honvédelmi Minisztérium (3,253 milliárd), a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (2,881 milliárd), a Belügyminisztérium (2,726 milliárd), és a Miniszterelnökség (1,446 milliárd) forintos hozzájárulása a zároláshoz. A legkevesebb zárolást az Igazságügyi Minisztériumnál rendelte el a kormány, 271,1 millió forintot, és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is mindössze 536,2 millió forintot kell megtakarítania.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak 779,8 millió, a Központi Statisztikai Hivatalnak 109,2 millió, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak 3,8 millió forintról kell lemondania.

A nyugdíjbiztosítási költségvetési szerveknek 50,2 millió, az egészségbiztosítási költségvetési szerveknek 49,0 millió forintot kell megtakarítaniuk.

Az uniós fejlesztések fejezetnél 3,785 milliárd forint a zárolási kötelezettség.

A Miniszterelnökségnél a rendkívüli kormányzati intézkedések cím kiadási előirányzatából 20 milliárd forintot zárolnak a kormányhatározat szerint.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap - a Start-munkaprogram kiadási előirányzata nélküli - egyenlegét legalább 8 milliárd forinttal kell javítani, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnak 6 milliárd forint megtakarításáról kell gondoskodnia.

A Nemzeti Kulturális Alapnak 800 millió forinttal kell javítania az egyenlegét. A Nemzeti Földalapnál és a nemzeti vagyonnal kapcsolatos kiadásoknál 500-500 millió forintot zárolnak.

A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap egyenlegét 100 millió, a Bethlen Gábor Alapét 200 millió forinttal kell javítani.ű

A határozat szerint "a kormány felhívja az érintett fejezetet irányító szervek vezetőit, hogy a költségvetési törvény 10. mellékletében szereplő, a Beruházási Alapba tartozó kiadási előirányzatok tervezett felhasználását haladéktalanul egyeztessék a nemzetgazdasági miniszterrel, és gondoskodjanak arról, hogy e kiadási előirányzatok terhére kifizetés teljesítésére csak olyan ütemezés szerint kerüljön sor, amelyhez a nemzetgazdasági miniszter előzetesen írásban egyetértését adta".

A határozat külön mellékletben sorolja a mentesített előirányzatokat, azokat a tételeket, amelyek nem csökkenthetők a zárolás érdekében, ezek között szerepel számos beruházás és különféle szervezetek támogatása is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.07.18 15:42

Akkor mégse oldódnak meg a likviditási, financiális gondok se a kórházakban, se az iskolákban... De közfoglalkoztatásra 43 mrd-vel több jut.

Hiába, még jönnek választások.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.07.18 13:23

@anttikufar:
Az ügy fontosságára való tekintettel népünk szemefénye maga jegyzi a vonatkozó "2014. évi hiánycél tartásához szükséges intézkedésekről" című kormányhatározatot, mely 11 pontban foglalja össze a feladatokat, azok felelőseit és a határidőket.
Amiből megtudhatjuk ? pontosabban majdnem megtudhatjuk lévén az összegek még 90-et sem hoznak ki, de kicsire nem adunk! =)) -, hogy semmi fontosról nem kell lemondanunk. Csupán olyan apró-cseprő, pitiáner ügyekben, mint a Nemzeti Foglalkoztatási Alap (közmunkaprogram kiadási előirányzata nélküli) 8 milliárd vagy Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 6 milliárd forinttal kell csökkenteni. Azonban olyan fontos ügyek, mint pl. az összes stadionokkal kapcsolatos előirányzat, az mentesült, de intakt marad a kormányfői protokollal kapcsolatos kiadások, a kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok kerete is! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

anttikufar, 2014.07.18 12:19

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html