Kiderült: Magyarország kockázatosabb, mint Irak

Magyarország is felkerült arra a tízes toplistára, amelyben a CMA DataVision a legmagasabb kockázatú államadósokat veszi sorra. A listán immár négy eurózóna-tagország is megtalálható, mind rosszabb pozícióban.
NAPI, 2011. január 8. szombat, 08:00
Fotó:

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision negyedik negyedéves összesítése szerint - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazásai alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - a piac jelenleg Görögországot tartja a világ legkockázatosabb adós országának.

További rossz hír, hogy négy eurózóna-tagállam, illetve - hazánkkal együtt - négy EU-tagország CDS-felára magasabb, mint Iraké.

Görögország - amely tavaly májusban az EU vezetésével 110 milliárd eurós mentőcsomagot kapott - a harmadik negyedévben elfoglalt 2. helyezése után tört az élre, helyet cserélve Venezuelával.

A CDS-díjszabások azt jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek adósságára az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

Irak kevésbé kockázatos, mint Magyarország

A legmagasabb kockázatú államadósok tízes globális listáján - a harmadik negyedévben felkerült két további euróövezeti tagállam, Portugália és Írország mellett - immár Spanyolország is szerepel. Az eurózóna adósságválságának súlyosságát jelzi, hogy a listán Portugália és Írország is feljebb került, utóbbi immár a 3. helyen áll.

Szintén újdonság a harmadik negyedévi adatokhoz képest, hogy immár Magyarország is a klub tagja, Dubai és Irak között a 9. helyen állva. A 378 bázispontos CDS-felár azt jelenti, hogy 10 millió euró magyar adósságra 378 ezer euróba kerül az államcsőd elleni biztosítás.

A harmadik negyedévhez képest Magyarország pozíciója három helyezéssel romlott, akkor ugyanis még hazánk a 12. helyen állt, a 10. Románia és a 11. Lettország után, a szeptember 30-án mért 320,6 bázispontos CDS-piaci záróárfolyam alapján. A CDS-felár így egyetlen negyedév alatt 17,9 százalékkal nőtt.

Hab a tortán, hogy pénteken ennél is magasabban, már 400 bázispont közelében járt a magyar CDS-felár, ami héthavi csúcsot jelent.
Elszállt a belga CDS-felár

A legnagyobb romlást Európában azonban egy másik kis ország, Belgium produkálta: a belga CDS-felár bő 70 százalékkal 219 bázispontra nőtt. Ennek részben a magas államadósság, részben pedig a kormányzat bénultsága az oka. Csütörtök délelőtt is nagyot ugrott a belga CDS, mert a kormányalakítási tárgyalások legutóbbi fordulója is kudarcba fulladt.

A belgák után a második legnagyobb ütemű CDS-növekedést a Spanyolország és Németország szenvedte el, mindkét esetben 50 százalék feletti volt a tempó. Eközben a holland és a francia növekedés meghaladta a 35 százalékot.

A feltörekvő piacok jobban teljesítettek, hiszen Ukrajna hitelbiztosítási költségei az év során 59 százalékkal estek, de így is a 6. legkockázatosabb ország maradt a szovjet utódállam. Az argentin CDS-felár a harmadik negyedévhez képest 20 százalékkal csökkent az év végére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogar511, 2011.01.10 12:35

Az egész egy hiszti! semmi köze a valósághoz! Most itt próbálkoznak, hátha lehet Magyarországon léket vágni! Másrészt az egész úgy általában Európa ellen megy... Nem tudom, akkor miért érdeklődik olyan sok izraeli magyarországi állampolgárság iránt?
Tényleg, urak! Izrael nem kockázatos?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

W.FZ., 2011.01.10 10:44

Ügyeskedéssel,tili-tologatással nem megy!Csak értékteremtő korszerű nemzeti ipar,üzemszerű mezőgazdaság és alkotó emberfőket "termelő" egyetemi oktatás(papírgyártás helyett) segíthet!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemzeti, 2011.01.08 14:16

Barroso úr országa s a nagy konkvisztádor Spanyolország,az olympikon s demokrata Görögország....Jól mondta Orbán Viktor...Európa
nem élhet úgy mint eddig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.01.08 12:36

Irak 143 milliárd hordós olajkészlettel rendelkezik , most akkor miért kéne azt gondolnunk, hogy Irak nem tudja adósságait törleszteni...

Huszein as-Sarisztáni bagdadi tájékoztatóján elmondta: az iraki lelőhelyekről összesen 143 milliárd hordó (1 hordó=159 liter) kőolajat lehet kibányászni a legutóbbi vizsgálatok szerint. Irak ezzel megelőzi a 137 milliárd hordós készlettel rendelkező Iránt, és a negyedik helyre lép előre a készletek alapján összeállított listán, amelynek első három helyén Szaúd-Arábia, Venezuela és Kanada áll.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html