BUX
37737

Kiderült: Magyarország kockázatosabb, mint Irak

Magyarország is felkerült arra a tízes toplistára, amelyben a CMA DataVision a legmagasabb kockázatú államadósokat veszi sorra. A listán immár négy eurózóna-tagország is megtalálható, mind rosszabb pozícióban.

NAPI, 2011. január 8. szombat, 08:00

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision negyedik negyedéves összesítése szerint - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazásai alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - a piac jelenleg Görögországot tartja a világ legkockázatosabb adós országának. További rossz hír, hogy négy eurózóna-tagállam, illetve - hazánkkal együtt - négy EU-tagország CDS-felára magasabb, mint Iraké.Görögország - amely tavaly májusban az EU vezetésével 110 milliárd eurós mentőcsomagot kapott - a harmadik negyedévben elfoglalt 2. helyezése után tört az élre, helyet cserélve Venezuelával.A CDS-díjszabások azt jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek adósságára az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.Irak kevésbé kockázatos, mint MagyarországA legmagasabb kockázatú államadósok tízes globális listáján - a harmadik negyedévben felkerült két további euróövezeti tagállam, Portugália és Írország mellett - immár Spanyolország is szerepel. Az eurózóna adósságválságának súlyosságát jelzi, hogy a listán Portugália és Írország is feljebb került, utóbbi immár a 3. helyen áll.Szintén újdonság a harmadik negyedévi adatokhoz képest, hogy immár Magyarország is a klub tagja, Dubai és Irak között a 9. helyen állva. A 378 bázispontos CDS-felár azt jelenti, hogy 10 millió euró magyar adósságra 378 ezer euróba kerül az államcsőd elleni biztosítás. A harmadik negyedévhez képest Magyarország pozíciója három helyezéssel romlott, akkor ugyanis még hazánk a 12. helyen állt, a 10. Románia és a 11. Lettország után, a szeptember 30-án mért 320,6 bázispontos CDS-piaci záróárfolyam alapján. A CDS-felár így egyetlen negyedév alatt 17,9 százalékkal nőtt.Hab a tortán, hogy pénteken ennél is magasabban, már 400 bázispont közelében járt a magyar CDS-felár, ami héthavi csúcsot jelent.

Elszállt a belga CDS-felárA legnagyobb romlást Európában azonban egy másik kis ország, Belgium produkálta: a belga CDS-felár bő 70 százalékkal 219 bázispontra nőtt. Ennek részben a magas államadósság, részben pedig a kormányzat bénultsága az oka. Csütörtök délelőtt is nagyot ugrott a belga CDS, mert a kormányalakítási tárgyalások legutóbbi fordulója is kudarcba fulladt. A belgák után a második legnagyobb ütemű CDS-növekedést a Spanyolország és Németország szenvedte el, mindkét esetben 50 százalék feletti volt a tempó. Eközben a holland és a francia növekedés meghaladta a 35 százalékot.A feltörekvő piacok jobban teljesítettek, hiszen Ukrajna hitelbiztosítási költségei az év során 59 százalékkal estek, de így is a 6. legkockázatosabb ország maradt a szovjet utódállam. Az argentin CDS-felár a harmadik negyedévhez képest 20 százalékkal csökkent az év végére.