Kiderült: még drágább lesz a Balaton vízszintjének megemelése

Az eredetileg tervezett bruttó 12 milliárd forint helyett bruttó 19 milliárd forintba kerül a Sió-csatorna rekonstrukciója. Amit nem fizet az Unió, az a hazai büdzsét terheli, de csak 2021-től.
Németh Géza, 2019. augusztus 25. vasárnap, 07:40
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Magyar Közlönyben megjelent határozat előzménye az, hogy a Balaton vízszintjének 10 centiméterrel történő megemelése miatt szükségessé válik a Sió-csatorna rekonstrukciója is. Ezt az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozza és a program a "Balaton levezető rendszerének korszerűsítése" címet viseli.

A kormány a mostani határozatban rögzíti, hogy az európai uniós forrás terhére nem elszámolható projektelemek kifizetése legkorábban csak a 2021-ben kezdődhet meg. További változás, hogy a beruházást két szakaszra bontja, a 2014-2020-as és a 2021-2027-es uniós programozási időszakhoz igazítva azt. A nem vízszint-szabályozási célból történő hajózsilip-építés projektelem - és annak járulékos költségeinek - a fedezete a 2021-2027-es programozási időszak európai uniós forrásai terhére történik.

A beruházás bruttó költsége 12 milliárdról 19 milliárd forintra emelkedik.

Ez év márciusi hír volt, hogy a korábbi 110 centiméterről 120 centiméterre emeli a Balaton vízszintjét az Országos Vízügyi Főigazgatóság és ehhez korszerűsíteni kell a Sió-csatornát. A tervezést és az építést a Strabag Építőipari Zrt. és a Colas Alterra Zrt. végezheti, nettó 12 milliárd 294 millió forintért. A munkát az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozza. Ez azonban csak részbeni beavatkozás, mivel a következő évtizedben legalább 75,4 milliárd forint fejlesztést kell végrehajtaniuk az önkormányzatoknak, a strandok, kempingek és kikötők üzemeltetőinek - állapította meg a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) által megrendelt társadalmi-gazdasági kutatás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.08.26 11:51

Én meg azt mondom, hogy jól teszik!
Hogy miért kerül ennyibe a vízszint emelése, az sok összetevőből áll, ebből csak egyik a lehetséges túlszámlázás.
A parti ingatlanok nyomora meg nem igazán érdekel, azoknak az ingatlanoknak a partvédelmi munkái az értékük 1%-át sem éri el. Ráadásul a vízpart használati értéke (különösen a déli parton) ettől emelkedik.
Krix7:
Az eliszaposodás már rég nem probléma. A Keszthelyi öbölben is javul a helyzet, de ez teljesen független dolog. És az iszaposodás jelensége jelentősen csökkent a Kis-Balaton helyreállításával. A vízszint emelésére nem a mocsarasodás miatt van szükség. Iszap a mély vízben is van.
Atombandi:
A 10 cm vízszint emelés a vitorláshajók szempontjából nagyjából érdektelen.

Ami a vízszint emelése mellett szól, az a nagyobb vízkészlet, felkészülés a klímaváltozásra. Így ősztől tavaszig nagyobb vízmennyiséget tudnak eltárolni.
Egyébként a vízzszint emelése már kvázi megvalósult évekkel ezelőtt. Tavasszal csak 125 cm felett nyitják csak ki a Sió zsilipjeit, illetve ha az előrejelzések ezt szükségessé teszik. Egyébként a Sió partvédelmi munkái és a zsilipek átépítése az egyik nagy költség, mert a nagyobb vízmennyiség hatékony szabályzása csak nagyobb áteresztő képességgel lehetséges.
Ellene szól, hogy a déli parton sok nádas megsínyli a szintemelést, bár nekem ezzel ellentétes tapasztalataim is vannak. a környékemen inkább terjed a nád. És ez nagyon fontos a vízminőség szempontjából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.08.25 22:59

@krix7:
Nem latod az osszefuggest. A balatonon olcsobb teleltetni a jarganyokat a nertarsaknak. Plane ha a sajat nyaralojuk elott veletlenul pont olyan mely lenne a viz, hogy meg fizetni se kelljen erte. Hiaba, ez nem latszik tarjanbol, csak a migransok.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.08.25 12:55

Vadbarmok, inkább kotorjátok mert néhány 100 év alatt feltöltődik a fele...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html