2010 végén az adósságráta 80,2 százalékon állt, a kormány eredetileg - a konvergenciaprogramban és a Széll Kálmán Tervben - azzal számolt, hogy 2011 végére 75,5 százalékra csökken a GDP-arányos mutató. Ezt a számítást húzta keresztül az árfolyam nagymértékű gyengülése, ami a devizaadósság forintban kifejezett értékét jelentősen megemelte.

A harmadik negyedévi adatot emelte az is, hogy már benne szerepelt az az év eleji adósság, amit azért vettünk fel, hogy aztán a negyedik negyedévben törlesszük belőle a lejáró adósságot. Ez a törlesztés, amit most nem kellett már előfinanszírozni viszont értelemszerűen hozzájárult az adósságmutató negyedik negyedévi csökkenéséhez.

Hasonlóképpen a mérséklődés irányába hatott, hogy akadozott az állampapírpiaci forrásbevonás (ami viszont a likvid pénzügyi helyzet miatt nem okozott egyéb gondot). Ezek a tényezők ellensúlyozni tudták, hogy december 31-én a forint árfolyam még gyengébb volt, mint szeptember 30-án, tehát további kellemetlen átértékelődési kellett elkönyvelni.