A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A tízmilliárdnál nagyobb adósságú önkormányzatok közül a 46 650-es lélekszámú, - 2011. december 31.-i állapot szerint - 21,3 milliárd összadóssággal rendelkező Hódmezővásárhely esetében az adósságkonszolidáció tervezett mértéke 60 százalék. Ugyanez a helyzet a 21,2 milliárdos teher alatt nyögő Kaposvárott is, amelyet 66 478-an laknak.

Már kevésbé "kedves" az államháztartásnak például Nyíregyháza, Debrecen, Keszthely. Utóbbiak csak fele arányban részesülnek állami segítségben.

A tavaly már penge élen táncoló Esztergomot mindössze 40 százalékban konszolidálják, holott 30 ezres lakosához képest halmozott fel csaknem 24 milliárdnyi adósságot. A Fővárosi Önkormányzat és a budapesti kerületek egységesen 40 százalékban részesülnek függetlenül attól, hogy 21 ezer (XXII. kerület) vagy 134 ezer (XI.) lakosa van.

Az adósságátvállalás százalékos mértékéről az államháztartásért felelős miniszter és a helyi önkormányzatokért felelős miniszter legkésőbb február 28-áig köt megállapodást az érintett önkormányzatokkal. Ezt követően a tárca vezetővel az ÁKK Zrt. útján legkésőbb június 28-áig születhet egyezség a városok és azok hitelezői között, ezzel pedig gondoskodik az adósság átvállalásáról. Az önkormányzatok csütörtökig az átvállalással érintett adósságelemek 2012. december 31-ei állományáról meghatározott adattartalom szerinti igazolást és nyilatkozatot kaptak a - például - hitelt biztosító pénzintézetektől.