Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az FGSZ közölte: 2013 márciusa óta rendelkezik az Ukrajnába irányuló kiszállítások technikai és jogi feltételeivel. A szállításokat nem az orosz eredetű importszállítások lebonyolításában használt Testvériség vezeték virtuális visszafordításával teljesítik, hanem egy attól fizikai értelemben elkülönülő szállítóvezetéken. A vezeték Beregdaróc térségében lép ki Magyarországról, kapacitása jelenleg napi 16,8 millió köbméter.

A szolgáltatás azonban megszakítható módon áll minden megrendelő rendelkezésére, a szállításokat a technikai és a kereskedelmi feltételek hiányában az FGSZ leállíthatja - hangsúlyozta írásos válaszában a társaság. A magyar földgázszállító optimális esetben évi 6,1 milliárd köbméter földgázt tud Ukrajnába szállítani, de ez a kiszállítható mennyiség elméleti maximuma - közölték. Az FGSZ tavaly már szállított körülbelül 1 milliárd köbméter földgázt Ukrajnába.

A társaság válaszában kiemelte azt is: az FGSZ "fuvaros", a szállítási rendszert üzemelteti, és nem kereskedő cég. Felelőssége a szállítási kapacitás működőképességéhez szükséges technikai feltételek folyamatos biztosítása, a kapacitások kiosztása az igénylők között, és a szállíttatási igények szerződés szerinti teljesítése.

Az FGSZ az Ukrajnába esetlegesen induló szállításokkal kapcsolatban azt közölte: a kapacitáslekötési igénybejelentésekkel és szerződésekkel kapcsolatos információk üzleti titoknak minősülnek, ezekről nem áll módjában tájékoztatást adni.

A hírek szerint az orosz gázszállítások leállásának esetére Ukrajna "fordított" szállítási szerződést kíván kötni német és francia gázszolgáltató vállalatokkal. Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter pénteken a parlamentben közölte, hogy egy francia vállalattal és a német RWE energiaszolgáltatóval tervez gázszállítási megállapodást kötni. Az európai szolgáltatók - amennyiben belemennek az üzletbe - az Oroszországtól vásárolt gázt vezetnék vissza Ukrajnába a meglévő gázvezetéken keresztül.

Az ukrán energiaügyi minisztérium szóvivője a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy a francia vállalat esetében a GdF Suezről van szó, de megállapodás még nem jött létre az ügyben.

Jurij Prodan közölte, hogy Ukrajna jelenleg is képes viszonylag kis tételekben földgázt fogadni Magyarország és Szlovákia irányából, illetve viszonylag nagy tételben Lengyelország felől, de az ilyen szállítások megkezdéséhez még bizonyos politikai kérdéseket rendezni kell.

Magyarország készen áll az Ukrajnába irányuló gázszállításra, ennek technikai feltételei adottak - mondta Martonyi János külügyminiszter, amikor csütörtökön fogadta Danilo Lubkivszkij ukrán külügyminiszter-helyettest. A Külügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető azt is elmondta vendégének, hogy Magyarország változatlanul kiáll Ukrajna területi egysége mellett.