Kiderült, mennyit hozott az államnak a letelepedési kötvény

Rendkívül sikeresnek tartja a befektetési letelepedési programot Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a parlament gazdasági bizottságának elnöke, aki a testület csütörtöki ülése után nyilatkozott az MTI-nek.
MTI, 2014. szeptember 25. csütörtök, 12:52
Fotó: Napi.hu

Elmondta, a gazdasági bizottság tanácskozásán értékelték a befektetési letelepedési programot, amely "rendkívül sikeres, beváltotta a hozzá fűzött reményeket", ugyanis a program érdemi indulása óta eltelt valamivel több mint egy évben 1102 letelepedési kötvényt értékesítettek összesen 275,5 millió euró névértékben. Így a magyar államnak csaknem 250 milliárd forint bevétele származott a programból - emelte ki Rogán.

Mivel a program indulásakor azt a célt tűzték ki - folytatta -, hogy négy év alatt megpróbálnak négyezer kötvényt értékesíteni, kijelenthető, hogy időarányosan jól teljesített a befektetési letelepedés jogintézménye.

A gazdasági bizottság ezért támogatta azt a törvénymódosító javaslatot, amely alapján 2015. január 1-jétől 250 ezerről 300 ezer euróra emelik a kötvény névértékét - közölte az előterjesztő fideszes politikus. "Így január 1-je után már 300 ezer euró névértékű államkötvényt kell lejegyeznie annak, aki Magyarországon tartózkodási engedélyhez, illetve a befektetési letelepedés keretében letelepedéshez kíván jutni" - mondta a program tervezett módosításáról a frakcióvezető, bizottsági elnök.

Rogán jelezte azt is, hogy egyelőre a tartózkodási engedélyét csak 47 ember váltotta át letelepedésre, de ez szerinte érthető is, mert több mint féléves tartózkodási engedély után lehet kérvényezni a letelepedést. Hozzátette, a letelepedési engedély kiváltásához már lakcímet kell létesíteni, így a lakásvásárlásból és a hozzá kapcsolódó költségekből "egyre növekvő addicionális bevételei" származnak majd Magyarországnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK