Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mivel a jövő évi 2,8 százalékos nyugdíjemelés mértéke egységes és nem progresszív, ezért lesz, aki havonta tízezreket, mások viszont csupán néhány száz forintot kapnak - írja az mfor.hu. Egy átlagos, 135 ezer forintos ellátásban részesülő nyugdíjas - az idei 0,7 százalékos kiegészítő emelést is figyelembe véve - jövőre havonta 3806 forinttal gazdálkodhat több pénzből. Éves szinten ez kicsivel több mint 45 ezer forint pluszt jelent.

Összevetésképpen: ha a kötelezően adandó legkisebb keresetek a hatéves bérmegállapodásban rögzítetteknek megfelelően végül "csak" 8 százalékkal fognak emelkedni, akkor ez az érintetteknek majdnem havi 8000 forinttal több fizetést jelent majd. Tehát a nyugdíjak és a bérek közötti olló tovább nyílik 2020-ban.

A Magyar Államkincstár által kiadott adatok alapján jelenleg a teljes öregségi nyugdíjak a legkisebb, 28 500 forinttól egészen milliós nagyságrendig szóródnak. Ha valaki a legkisebb ellátást kapja, akkor jövőre havonta 804 forinttal utal neki több pénzt a magyar állam. Ezzel szemben egy 2 millió forintos ellátás esetén az érintett havonta 56 392 forinttal több pénzből gazdálkodhat majd.