Kiderült, mi áll a forintgyengülés hátterében - jöhet a 320-as euró

A forint hirtelen gyengülése, a devizahitelesek újabb mentőprogramja és Matolcsy György a vártnál aktívabb ismerkedése a jegybankelnöki szereppel muníciót szolgáltat az összeesküvés-elméletek híveinek.
Gerőcs Tamás, 2013. március 12. kedd, 07:13
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A forint elmúlt napokban kezdődött látványos gyengülése egyelőre nem borzolta a gazdaságpolitika irányítóinak kedélyét, Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi parlamenti felszólalásában is nyugodt hangnemben ecsetelte a rezsicsökkentés fontosságát. Az alkotmánymódosítás kapcsán felhördülő nemzetközi hangulatra látványosan nem reagált, pedig elemzők szerint ennek lehet köze a forintgyengüléshez. A közgazdászok fantáziáját azonban megmozgatta, hiszen a gyengébb fizetőeszköztől reálgazdasági előnyöket várhat a kormányzat. Az biztos, hogy kockázatos dolog a forintot gyengíteni, annak politikai hatásai ugyanis visszaüthetnek, ám elemzők szerint az újabb devizahiteles-mentés ötletét nem véletlenül a jegybankelnökcseréhez időzítették. A piaci szereplők többsége szerint érdemes felkészülni egy érdemben gyengébb forintárfolyamra.

Csak ürügyre várt a piac

Az euró/forint a jegybanki vezetőváltás kapcsán már hetek óta keresi az ürügyet, hogy 300 fölé mehessen − véli Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője, aki szerint ilyen az alkotmánymódosítás ügye. Ehhez az Equilor elemzői annyit tesznek hozzá, hogy a pénteki jegybanki akció, melynek keretében Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnök jogköre drasztikusan csökken, elbizonytalanította a piaci szereplőket. Ez ugyanis jelentheti azt, hogy már márciusban nem konvencionális eszközök bevezetésére készülhet az új vezetés.

Technikai alapon a 306-os szint állhat először a forintgyengülés előtt, de rossz nemzetközi hangulat esetén a 310−315-ös szintet is elérheti a kurzus − vélik a brókercég szakértői, akik később stabilizálódásra számítanak, az év végére 290 körüli forinttal, mondván: a kormánynak nem érdeke, hogy tartósan gyengüljön a forint. A gazdaságélénkítő hatás ugyanis középtávon jelentkezik, míg a negatív hatások azonnal érzékelhetőek. A választásokhoz közeledve a kabinet eleinte verbálisan erősítheti a forintot, ha minden kötél szakad, akkor az MNB nyíltpiaci műveletekkel is beavatkozhat − igaz, a devizatartalék összege véges.

Mit tehet a jegybank?

Most teljesen más a helyzet, mint 2008−2009-ben volt, hiszen akkor az árfolyamot elsősorban a tőke-, illetve kamatmozgások határozták meg, így előfordulhatott, hogy egy fundamentálisan olyan erős gazdaság, mint a cseh is koronagyengülést élt meg − mondta lapunknak Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője. Véleménye szerint most új helyzet van, a piac egyszerűen beárazza az optimális árfolyamot, ami Budapesten lehet, hogy hármassal kezdődik. Addig nincs baj, amíg az állampapírok eladhatók, a hozamok stabilak.

Azt el kell fogadnunk, hogy ha csökken az exportunk Európába, és gyengül a gazdaság, akkor a nominális árfolyamgyengülés normális dolog. A jegybanknak ezzel nem kell foglalkoznia, sem verbálisan, sem mérlegeszközökkel, ahogy a kormány részéről is szükségtelen a piacok felé nyugtató jelzéseket adni. Barcza szerint a devizahitelesek problémája másról szól, számukra − sajnos − az árfolyamkockázat "benne van a pakliban".

Nem tudni pontosan, az új MNB-elnök mit akar, a jegybankban zajló hatalmi koncentráció egyszerűen a stílusához tartozik − véli Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója. Véleménye szerint a brit jegybank funding for lending modelljét adaptálja az MNB, vagyis olcsó forintforrást biztosít a bankoknak, ha azt továbbhitelezik a reálgazdaságnak. Duronelly szerint ez annyiban "rendben van", hogy mást nem is nagyon tud most csinálni a jegybank. Kérdéses azonban a hatás: a program még a briteknél sem hozta idáig a várt eredményeket, Magyarországon még kevesebbre lehet számítani.


Napi grafikonok

A piac még bizakodó

A bankok többségének ugyanis nem az a fő gondja, hogy nincs forrása. A hitelezést alapvetően a szigorú anyabanki kockázatkezelés fojtja meg, ráadásul több banknál érdemi tőkeproblémák lehetnek: ha például szembenéznének a papíron teljesítő, valójában viszont rossz hiteleikkel, akkor lényegesen rosszabb volna a tőkemegfelelésük, mint azt most kimutatják. Ilyen körülmények között pedig nem sokat tehet a jegybank − mondta Duronelly.

Most pánik nélkül gyengülünk − állapította meg a szakértő, aki szerint nem világos, mi mozgatja a forintot. Nincs csapkodás, a hozamok is alig hullámzanak és továbbra is kamatvágást áraznak, vagyis általános bizalomromlás egyelőre nincs. Prognózisa szerint ha a héten nem megy a forint az euróval szemben a 300-as szint alá, akkor szép lassan a korábbi csúcsok közelében, vagyis valahol 320−325 forint közelében állhat meg a gyengülés. Ha ennél is tovább gyengülne a kurzus, akkor újra jöhet a jegybankelnök, a kormányfő és a gazdasági miniszter piacnyugtató találkozója.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.03.13 11:16

Egy másik irányból szabana megközelíteni a kérdéskört?

Az állam átvállalt eddig több ezer milliárnyi adósságot. Önkormányzattól, most majd az egyházaktól, a sportkluboktól és még ki tudja kitől.

A tartozás összege - mondjuk - eléri a 10.000 milliárd Ft-ot. Ebből - a tényanyag ismerete nélkül feltételezem - legalább 30 %-ot tesz ki az az összeg, amellyel a költségvetésnek tartoznak ( tb ). Ezt el fogják engedni.

Marad mondjuk 7.000 milliárd, amelynek legalább a fele - tegyük fel - devizaadósság.

A 3.500 milliárd Ft visszafizetése egy olyan szerkezetben, amelynél a hitelfelvételkori árfolyaot kötné ki a mi jó államunk a visszafizetéskori árfolyamnak ( tehát alaposan csökkentené a hitelezőknek járó összeget a mai árfolyam mellőzésével ), miközben arról is tövénykezne - ez megy neki, enm? -, hogy forintra kell átváltani a hiteleket ( a megadott átfolyamon ), azt eredményezné, hogy az MNB közkedvelt devizatartelékának felhasználásával, abból kb. 10-15 milliárd euro mai - vagy még inkább holnapi! - árfolyamán tisztázni tudná ezt az adósságtömeget.

Kérdés: lenne-e még bank, amely ezek után hitelezné a magyar piacot, s államot? És ha igen, akor milyen feltételekkel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2013.03.13 10:21

@justice: 2002-ben nem az mszp nyert, hanem viktor vesztett, mert már akkor is egy nagyképű, "falusi" gyerek volt.
2010-ben büntették a béna, korrupt kormányzást.
A tanulatlan választókat lehet csak hülyére venni, ezért történik az oktatásunkban az, ami.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.03.13 10:16

@justice: Világos, amit írt.

A komcsikat megbüntette a Nép, amely a Nemzetet emelte hatalomba.

A Nemzet ugyan hazudik, tönkreteszi a Népet, de mivel Nemzet, nem osztozhat a komcsik sorsában.

Kicsit körülményesen írta le a jelenlegiek uralmának jogszerű meghosszabbítsáról szól álmát és elmélkedését.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2013.03.13 10:10

A forintgyengítéssel túllőttek a célon, majd Matolcsy eltapsolja a jegybanki tartalék egy részét, hogy a zuhanást megállítsa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

justice, 2013.03.12 21:44

lehet hogy sokan azt hiszik ,ezt a népet lehet manipulálni,de van egy rossz hírem és ehhez vissza kell mennünk az időben egészen 1990-ig.A két rendszerváltó párt hol is tart.Pedig csak az történt hogy azokat gyomrozták akik őket felemelték és mi történt?Gondolom mindeki előtt világos.2002ben csak azért nyerhetett az emeszpémert a csapból is ők folytak na meg az igéretlicitben ők győztek.2010.ben rendesen meg is büntette őket a választópolgárok zöme,és valószínűsitem hogy ez az állapot nem úgyrendeződik vissza ahogy jónéhányan remélik.Abban biztos vagyok hogy ebben az országban kétharados többség sokáíg nem lesz ,de ha egy párt elveszíti szavazótábora zömét azt igérehalmazokkal nem fogjavisszaszerezni,hanem a választó másik párt célkitűzéseit fogja támogatni. És jöhet akármekkora negatív propaganda az már csak azért is kitart azok mellett akiknek a programja és tevékenysége az egyén gondolkodásmódjához közel áll.Jöhet bármi is nem fogja a célját elérni az aki a szavazóit hülyére veszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html